TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Miközben napjainkban természetes, hogy egy háromhetes kerékpárverseny a nagy hegyekben dől el, addig a Tour de France történetének hajnalán egészen 1910-ig kellett várni, hogy a verseny a Pireneusokba látogasson.

Alphonse Steinès, Henri Desgrange (a “Tour de France atyja”) egyik asszisztense, aki már a korábbi útvonalak kidolgozásában is részt vett, vetette fel az ötletet, hogy a hegyekbe kellene vinni a versenyt. Desgrange kezdetben ezt őrültségnek tartotta.

Igazát bizonyítandó, Steinès el is utazott a Pireneusokba, méghozzá januárban.  A Tourmalet lábánál található egyik fogadóban a tulajdonos hiába mondta, hogy még júniusban is veszélyes a hegyre felmenni, az újságíró makacsul kötötte az ebet a karóhoz, sofőrt fogadott és elindult. Azonban csupán 16 kilométert tudtak autóval haladni, utána kénytelenek voltak gyalogolni. A sofőr ráadásul mintegy 600 méter séta után vissza is fordult, mondván, ő úgy tudja, ha esni kezd a hó, a medvék átjárnak a környékre Spanyolországból.

Steinès azonban továbbment. Hangokat hallott, s azt hitte, hogy útonállókba botlott, de csak juhokat legeltető gyerekekkel találkozott. Az egyiket fel is fogadta kísérőnek, de ez a fiú is nagyon hamar visszafordult.

Idővel beesteledett, az egyedül maradt Steinès pedig megpihent egy sziklán. Úgy tervezte, hogy itt várja meg a napfelkeltét, ám hamarosan be kellett látnia, ha ezt teszi, akkor ott helyben megfagy. Újra nekiveselkedett tehát az extrém túrának, most már azért, hogy lejusson a hegyről. Közben megcsúszott a jeges úton és a folyóba esett. Amikor visszakapaszkodott az útra, ismét elbukott a hóban. Tulajdonképpen kis híján az életébe került a kaland. Kimerülten botladozott, amikor újra hangokat hallott:

– Mondd meg, ki vagy, különben lelőlek! – kiáltottak rá.

– Egy eltévedt utazó. Most jövök a Tourmalet-ról. Hajnali három óra volt ekkor, s mint kiderült, időközben keresőcsapatot indítottak a vakmerő zsurnaliszta megtalálására. a L’Auto helyi munkatársa otthonában aztán felmelegedhetett, meleg fürdőt vehetett, majd táviratozott Desgrange-nak:

MEGMÁSZTAM A TOURMALET-T. STOP. NAGYON JÓ ÚT. STOP. TÖKÉLETESEN JÁRHATÓ. STOP.

Pethő Anita (1980) kulturális és sport szakíró