TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Legfontosabb emelkedők a 2024-es Tour de France útvonalában. Mentsd el ezt a bejegyzés és oszd meg kerékpárkedvelő ismerőseiddel a közösségi médiában. Nézz vissza rendszeresen a Tour előtt és alatt is, mert mindig találhatsz valami újabb érdekességet!

.

Col du Galibier

A Galibier az egyik leggyakrabban használ emelkedő, 1911 óta, vagyis mióta először látogatott a Tour de France az Alpokba, rendszeresen programon van. Gyakorta szerepel olyankor is, amikor a verseny átugrik Olaszországba. Nem véletlen tehát, nogy amikor eleve Olaszországból startol a Tour, az emelkedő akkor is bekerül a programba.

A Galibier rögtön már a verseny viszonylag korai szakaszábán, a 4. szakaszon letudja az ő kötelességét.

Col du Galibier a 2024-es Tour de France programjában

Tourmalet

A Tour de France által látogatott emelkedők közül az egyik legismertebb. A "medvés sztori" valószínűleg a legtöbb országúti kerékpársport iránt érdeklődő embernek beragadt. 1910 óta, mióta a szervezők eldöntötték, hogy nagy hegyekkel, nehéz pireneusokbeli emelkedőkkel kellene feldobni a versenyt, szerepel a programban.

A Tourmalet rendszerint szakaszközi verseny, így szerepel majd a 2024-es Tour de France 14. szakaszának programjában is.

Col du Tourmalet a Tour de France programjában 2024-ben is

 

Hourquette d’Ancizan

Egy emelkedő, amely 2011-ben mutatkozott be, s összesen ötször szerepelt eddig a Tour de France programjában.

 

Pla d’Adet

Kereken ötven éve, 1974-ben tekert végig először a Tour de France mezőnye a Pla d'Adet emelkedőjén. Ennek tiszteletére (is) került bele a 2024-es programba.  Akkor, fél évszázada Raymond Poulidor volt a legjobb a hegyen.

Nevezetes alkalom volt még az 1976-os Tour de France, ugyanis Lucien Van Impe itt aratott szólógyőzelmével vette át a vezetést összetettben (s végül nyerte meg abban azé évben a versenyt). Van Impe az emelkedő királya, ő 1981-ben is nyerni tudott.

A Pla d'Adet a 14. szakasz hegyi befutója lesz majd.

 

Plateau de Beille

Érthető okokból mindig kiemelt figyelmet kap a Tour de France július 14-i programja. 2024-ben ráadasul vasárnapra is esik, a Tour második hetének végére, így több okból is várható volt, hogy a 15. szakaszon a szervezők hegyi befutóval rukkolnak elő.

A Plateau de Beille szintén a relatíve újoncok közé tartozik a Tour de France híres emelkedői között. 1998-ban szerepelt először a programban, s Marco Pantani volt első meghódítója.

Col de Vars

A Col de Vars szintén a Tour de France nagyöregjei közé tartozik, 1922 óta szerepel rendszeresen a programramban, igaz ugyan, hogy "csupán" nagyjából feleannyiszor, mint például a Galibier.

Mint látható, a 2024 Tour de France (szerencsére) nem tudta le a 4. szakasz során az egész Alpokbeli szereplését, a mezőny visszatèr még ide a verseny végére.

A Colmde Vars a 19. szakasz programjának lesz fontos eleme.

 

Isola 2000

Az Isola 2000 1993 óta szerepel a Tour de France repertoárjában. Most a 19. szakasz hegyi befutója lesz.

Col de la Couillole

Az emelkedő  legemlékezetesebb részvétele az 1975-ös Tour de France-on történt, méghozzá pont azon a szakaszon, amelyen Bernard Thévenet átvette az összetettbeli első helyet Eddy Merckxtől. Ez volt az a nap, amelyen Merckx karrierje során utoljára viselte a sárga trikót.

Idén, köszönhetően annak, hogy a Tour de France története során először nem Párizsban ér majd véget, a Col de la Couille emelkedője szolgáltatja majd a verseny fináléját.