TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Az extrém időjárási körülmények miatt vált emlékezetessé a 2016-os Tour de France 9. szakasza Andorrábban, melyet Tom Dumoulin (Alpecin-Giant) nyert meg.  De hogyan is történt pontosan?

Előzőleg a 2016-os Tour de France-on

Ez volt a legutóbbi Tour de France, melyen Mark Cavendish (Dimension Data) szakasz, sőt szakaszokat tudott nyerni: összesen négyet (hármat az első héten, egyet később), ráadásul egy napon keresztül a sárga trikót is hordhatta. Peter Sagan (Tinkoff) és Greg van Avermaet (BMC) szintén viselhette a híres megkülönböztető mezt, mielőtt Chris Froome (Sky) egy látványos és nem kevésbé meglepő szólóval megszerezte azt magának a nyolcadik szakaszon. Ez a most tárgyalt szakasz volt tehát  az első olyan alkalom, amikor a Sky csapatának védenie kell az első helyet.

Emlékeztetőként, így nézet ki az összetett top10  a szakasz előtt:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 39:13:04
2 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:00:16
3 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha
4 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step 0:00:17
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:19
6 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:23
7 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
8 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
10 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

Az útvonal

2016-ban a 9. szakasz v olt az első amely hegyibefutóval ért véget. A program összesen öt kategorizált emelkedőt foglalt magába, egy 2., három 1. és a hegyi befutó révén egy kiemelt kategóriás hegyet. Utóbbi, az Andorra Arcalis egy 10,1 km hosszú és átlagban 7,2 % meredekségű emelkedő.

Noha a verseny rajtjakor kellemesnek tűnt az idő, az utolsó emelkedő tetején látható hó rossz ómenként nehezedett  a mezőnyre.

Az útvonal ismertetésekor érdemes még megjegyezni, bár az EU területén ez nem olyan különös dolog ma már, hogy a verseny egy kis időre átugrott Spanyolországba is.

Contador feladja a versenyt

A szakasz elején Alberto Contador (Tinkoff) még igyekezett felzárkózni az akkor kialakulófélben lévő szökevénycsoporthoz, ám hamar leszakadt, s a következő róla közölt képen már a csapatkocsiban ül. Mint kiderült, már a szakasz kezdetekor is lázzal küzdött, próbált nem foglalkozni vele, de van az a probléma, ami egy olyan bajnokot, mint Contador is képes legyűrni.

Harc a pöttyös trikóért

Az öt emelkedő kiváló alkalom volt sok-sok pöttyös pont begyűjtésére, és akik erre utaztak, éltek is vele. A szakasz előtt Rafal Majka (Tinkoff) viselte a vidám hangulatú megkülönböztető mezt, de a nap végül egy kissé meglepő párharcot hozott Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) és Thibaut Pinot (FDJ) között. Szokatlan párbaj, hiszen rendszerint nem ugyanazokért a célokért szoktak küzdeni egy-egy háromhetes körversenyen, de most épp így alakult, hogy mindkettejük a pöttyös pontokért ment.  Az utolsó előtti emelkedő túl sok is volt már Thomas De Gendt számára, így Pinot könnyedén begyűjtötte a trikóátvételhez szükséges utolsó pontocskákat is. A francia közönségkedvenc egészen a 13. szakasz előttig (amikor is már nem állt rajthoz, feladta a versenyt) viselte a megkülönböztető mezt.

Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy lemorzsolódása előtt Thomas de Gendtnek volt egy igazán komoly szóló menete a verseny élén a nap harmadik és negyedik emelkedője között.

Mindeközben a Sky által kontrollált mezőny időhátránya tíz perc fölé emelkedett.

Tom Dumoulin privát időfutama

A nyolc fős maradék szökevéncsoport tagjai közt az utolsó emelkedő előtti kilométereken kezdett igazán paprikássá válni a helyzet. Noha maga a hegy 10,1 kilométer hosszúnak volt jelölve, már vagy 7-8 kilométerrel előtte elkezdett lazán emelkedni,. Ez a rész volt az, amely megindította az igazi küzdelmet a szakaszgyőzelemért.

Pinot volt ugyan  domináns versenyző a csoportban, de láthattunk támadást többek között George Bennettől (LottoNL-Jumbo), Dani Navarrótól  (Cofidis) és Jesus Herradától (Movistar) is. A verseny ezen szakaszán Dumoulin  inkább a szökni próbáló szökevénytársak levadászásában jeleskedett, de maga is próbált többször meglépni.

Végül 13 kilométerrel a szakasz vége előtt 9ssze is jött neki. Onnantól kezdve ment a saját tempójában, és senki nem tudta még csak megszorongatni sem. Csak Rui Costa (Lampre-Merida) és Rafal Majka tudott valamicskét a közelébe kerülni.

Csata az összetett menők között

Dumoulin éppen hogy már a 10 kilométeres kapun belül tekert, amikor az eső – jéggel telítve – elkezdett rázúdulni Andorra hegyi útjaira. A tévékamerák tanúsága szerint a holland kevésbé részesült az égi áldásból, közvetlen üldözői és főleg később az összetett menők azonban annál inkább.

Hogy a főmezőny elengedi a szökevényeket, az már 55 kilométer környékén egyértelművé vált, ekkor ugrott viszonylag gyorsan 9 perc fölé a különbség. A Sky-nak így volt jó, hogy a szakaszgyőzelem problémáját kivették a képletből és csak Froome közvetlen összetettbeli riválisaival kellett foglalkozni. Akik természetesen szintén a szakasz végéig tartalékolták az energiáikat.

Végül úgy esett, hogy pont a jégeső közepén indult meg ez a bizonyos csata az összetett esélyesek között. Dan Martin (Etixx-Quick Step) volt a legagilisebb, de Froome sikerrel verte vissza a próbálkozásait.

Sőt, a sárga trikós, szokásához híven maga is támadásba lendült, amire  Nairo Quintana (Movistar) tudott a legígéretesebben reagálni.  Richie Porte (BMC) szintén jól viselte magát ezeken az utolsó kilométereken, Bauke Mollema (Trek-Segafredo) pedig próbálkozott egy támadással is, ami azonban igencsak rövid életűnek bizonyult. Érdemes még megemlíteni, hogy Romain Bardet (AG2r) is képes volt tartani magát az esélyesek csoportjában az utolsó kilométereken.

A célban Adam Yates (Orica-BikeExchange) még valamiféle erődemonstrációval próbálkozott, azáltal, hogy a lesprintelte Froome-ot, bár az összetettbeli helyzetén ez nem változtatott. A nap nagy vesztesének eközben Fabio Aru (Astana) bizonyult, aki éppen a 4 kilométeres kapu előtt szakadt le az esélyesek csoportjából és később sem tudott ide visszakúszni.

Top10 a szakaszon:
1 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 5:16:24
2 Rui Costa (Por) Lampre – Merida 0:00:38
3 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team
4 Daniel Navarro (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:01:39
5 Winner Anacona (Col) Movistar Team 0:01:57
6 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:02:30
7 George Bennett (NZl) Team LottoNl-Jumbo 0:02:48
8 Diego Rosa (Ita) Astana Pro Team 0:02:52
9 Mathias Frank (Swi) IAM Cycling 0:03:44
10 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:06:35

Az összetett állása (top10) a szakasz után
1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 44:36:03
2 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:00:16
3 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step 0:00:19
4 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:23
5 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:00:37
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:44
7 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
8 Sergio Henao (Col) Team Sky
9 Louis Meintjes (RSA) Lampre – Merida 0:00:55
10 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:01:01