TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

A Tour de France összetett elsője által viselt hires sárga mezt az 1919-es verseny alatt vezették be. Az első világháború utáni gazdaságilag nehéz helyzetben a francia csapatok  néhány éven át egy konzorciumba tömörülve  vettek rész a Tour de France-on. Ez egyben azt is jelentette, hogy a versenyzők jelentős hányada teljesen jellegtelen szürke ruházatban tekert.

Kellett tehát valami, ami megkülönbözteti az összetettben élen állót a többi bringástól.

(Nota bene, megkülönböztető jelzést már az első Tour de France során is viselt az aktuális összetett első, Maurice Garin, nevezetesen egy zöld karszalagot.)

Mivel a L’Auto, a Tour de France mögött álló újságot sárga színű lapra nyomták, így kézenfekvő volt a megoldás.

Megszületett a Sárga Trikó.

A mezt legtöbbször felöltő versenyzők listáján rendszerint fel szokták tüntetni Philippe Thys (37) és Francois Faber (25) nevét is. Én kivettem a nevüket a listáról, hiszen Faber (léven 1915-ben elhunyt) eleve nem viselhette a sárga trikót, Thys pedig három Tour de France győzelméből kettőt még a háború előtt aratott.. Valóban, az összetett élén álltak sok-sok napon keresztül, de ha nagyon precízek alarunk lenni, ennek egyik esetben semmi, a masikban csak kevés köze volt a sárga trikó viselésének lehetőségéhez/ dicsőségéhez.

A listát természetesen Eddy Merckx vezeti.

Érdekesség, hogy mind Tadej Pogacar (21), mind Jonas Vingegaard (27) több napot töltött már sárga mezben, mint Fausto Coppi (19) vagy Gino Bartali (20) Ugyanakkor még úgy is, hogy ennyire fiatalon sikerült mindkettejüknek duplázniuk, Eddy Merckx 96 napja még így is nagyon-nagyon nehezen megközelithető rekordnak tűnik.

 

Eddy Merckx 96
Bernard Hinault 75
Miguel Indurain 60
Chris Froome 59
Jacques Anquetil 50
Antonin Magne 38
Nicolas Frantz 37
André Leducq 35</
Louison Bobet 34
Ottavio Bottecchia 34
Fabio Cancellara 29
Jonas Vingegaard 27
Sylvére Maes 26
René Vietto 26
Laurent Fignon 22
Greg LeMond 22
Joop Zoetemelk 22
Romain Maes 21
Tadej Pogacar 21
Gino Bartali 20
Thomas Voeckler 20