TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Julián Berrendero Martín 1912 április 8-án született a spanyolországi San Agustín del Guadalix-ban.

Berrendero 1935-től kezdve hozta sorra az eredményeket kerékpáros kartierjében. 1936-ban például elnyerte a Tour de France hegyi királyi címét. A botrányos 1937-es Tour de France-on a híres-hírhedt 15. szakaszon diadalmaskodott, amelyen ez a híres fotó is készült.

Julián Berrendero, noha ekkoriban külföldön versenyzett, a köztársaságpárti oldalon állt a spanyol polgárháborúban,  hazaérkeztekor  Franco emberei rögtön letartóztatták és koncentrációs táborba zárták. 18 hónapot töltött bezárva embertelen körülmények között.

1941-ben azonban újra versenyezhetett, a kétszer is (1941 és 1942) megnyerte a Vuelta a Espanát. Nemzetközi eredményei azonban ekkor már nem voltak.

Julián Berrendero 1995-ben hunyt el.


Egy olvasó naplója ajánló*: 

A spanyol polgárháborút különös szempontból (bár a magyar 20. századi kultúrpolitika történetét ismerők számára talán nem is annyira ismeretlenből) ábrázoló regényről szóló kritikám:

https://www.egyolvasonaploja.hu/ne-legy-sznob/

(*A két egymástól távolinak tűnő tevékenységem – sportújságírói és irodalomkritikusi – szorosabbra fűzése érdekében rendszerint megosztok ajánlókat az Egy olvasó naplója blogon található tartalmakból is.)