péntek, május 7, 2021
Fókuszban a 30-as évek Kerékpáros ki kicsoda Tour de France Tour de France retró Tour de France Vintage

Kerékpáros ki kicsoda: Sylvère Maes

A kétszeres Tour de France győztes Sylvère Maes 1909-ben született Belgiumban.

Ugyan csupán 1932-ben vált profi kerékpárossá, a szakmai sikerrel már tinédzser éveiben megismerkedhetett: első versenyét 1928-ban nyerte. Az igazi nagy siker azonban 1933-ban érkezett meg az életébe, amikor megnyerte a Paris-Roubaix-t.

A híres macskaköveken aratott győzelme után azonban szinte kizárólagosan csak a Tour de France-ra koncentrált. 1934-ben és 1935-ben egyéni versenyzőként vett részt a versenyen, első alkalommal ráadásul rögtön nyolcadik helyen végzett összetettben és egy szakaszgyőzelmet is begyűjtött menet közben. 1935-ben, amikor a belga nemzeti csapat egyik tagja, Joseph Moorenhout feladta a versenyt, az ekkor érvényben lévő szabályok szerint Maesnek lehetősége volt átváltani a csapatban tekerők közé. Élve a jobb versenylehetőséggel, ismét csak nyert egy szakaszt, valamint felküzdötte magát az összetett negyedik helyre.

1936-ban Maes már a belga válogatott tagjaként állt rajthoz a francia körversenyen, igaz a csapatkapitányi pozíciót csak menet közben örökölte meg. Mindenesetre ez az év hozta el számára az első Tour de France győzelmet.

Másfelől nézve azonban a következő évi megmérettetés sokkal emlékezetesebb volt, már csak azért is, mert címvédőként, vezető pozícióból hagyta ott tiltakozásként a versenyt. (1937-es Tour de France-ról itt lehet olvasni  részletesebben>>>)

1938-ban aztán Maes is megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor őt váltják az első számú versenyző pozíciójában, hiszen rossz formája miatt a belga csapaton belül inkább Felician Vervaecke sikerére koncentráltak. Mindazonáltal, 1938 nem volt teljesen sikertelen év Maes számára, hiszen mid a Ronde van Vlaanderenen, mind a Fleche Wallone-on második helyet ért el.

A második világháború előtti utolsó Tour de France ismét csak Sylvère Maes összetettbeli győzelmét hozta. Igaz, érdekes egybeesésként érdemes megemlíteni, hogy ahogyan 1936-ban, úgy 1939-ben is az olasz csapat részvétele nélkül zajlott a verseny.  Maes a 15. szakaszon ( hegyi szakasz az Alpokban, az Allors, Vars, Izoard emelkedőin keresztül) szerezte meg a sárga trikót, majd a 16/b szakaszon behozhatatlanná növelte előnyét legfőbb riválisával, René Viettóval szemben.

A háború utáni első Tour de France-ra 1947ben került sor. A szervezők úgy gondolták, hogy a folytonosság szimbólumaként meghívják Maest, viselje ő az első szakaszon a sárga trikót.  Bár ekkor még mindig aktív versenyző volt, a Tour de France indulást végül az utolsó pillanatban lemondta.

Maes 1948-ban vonult vissza, ezek után a belga csapat szakmai vezetője volt 1949 és 1957 között. Később kocsmát nyitott, melyet “Au Tourmalet”-nak nevezett el.

Sylvère Maes 1966-ban hunyt el.

 

Kapcsolódó bejegyzések
1914. május 21-én 81 versenyző rajtolt el a La Gazzetta dello Sport milánói székháza elől.
Roger De Vlaeminck már az első professzionális versenyén bizonyította, hogy az egynaposok világában méltó ellenfele
Az 1937-es Tour de France-t Roger Lapébie nyerte, az ő nevét őrzik a  kerékpáros történelemkönyvek
Roger Lapébie 1911 január 16-án született a franciaországi Bayonne-ban. 1932-kapott először lehetőséget a Tour de
1946 és 1951 között egy speciális mezzel díjazták a Giro d'Italián az utolsó helyezettet. Ez

Similar Posts