TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Mindig különös érzés napjaink formalizált professzionális sportvilágából visszatekinteni az egy évszázaddal korábbi viszonyokra. Az országúti kerékpársport természetesen mindig is profi sportnak volt tekinthető, hisz megszületésében fontos szerepet játszott, hogy általa a gyártók reklámozhatták az új közlekedési eszközt, a kerékpárt. Sőt, a századforduló környéken a kerékpársport sokkal komolyabb marketing erővel bírt, mint mondjuk a labdarúgás.1  Hiszen ha valaki rászánta magát, hogy vesz egy kerékpárt, rendszerint – természetesen anyagi lehetőségeihez mérten – beszerezte hozzá a megfelelő ruházatot, cipőt és egyéb  haszmns kiegészítő termékeket is.

Hasonlóképpen, az országúti kerékpárversenyek elbeszéhetősége járult hozzá ahhoz is, hogy sportnapilapok vezetői is meglássák benne az üzleti lehetőséget, amelyek aztán olyan ikonikus versenyek, mint a Tour de France megszervezéséhez vezettek.

Mégis, ha végigtekintünk a sportág néhány első évtizedén, professzionális környezet ide vagy oda, találkozhatunk néhány olyan figurával, akiket nehezen tudnánk elképzelni a mai viszonyok között.

Jules Deloffre, az akrobata bringás

Jules Deloffre 1908 és 1928 között összesen 14 alkalommal állt rajhoz a Tour de France-on, amelyet hétszer sikeresen be is fejezett. Legjobb helyezése egy 12. hely volt összetettben. Ezzel a 14 szereplésével egészen 1985-is rekordtartó volt (1966-ig egyedüliként, onnantól kezdve André Darrigade társaságában. Lucien Van Impe váltotta aztán őket az örökranglista élén.)

Jules Deloffre francia kerékpáros a kerékpársport hőskorából Deloffre azonban nem ezért különös, sőt mondhatnánk bizarr szereplője az országúti kerékpársport legendáriumának. Hanem azon szokása által, hogy az egyes szakaszok után rendszerinz különböző akrobata mutatványokkal szórakoztatta a közönséget.

Különösen karrierje későbbi szakaszában, amikor már egyre kevesebb volt az esély arra, hogy magán a versenyen jó eredményt érjen el, kifejezetten az motiválta a részvételben, hogy a célba érkezés után a rá épp ezért váró nézők előtt szerepelhessen.

Jules Deloffre idős korában is szívesen részt vett korosztályos  kerékpárversenyeken. Sajnos egy ilyen alkalommal ütközött egy autóval, s vesztette életét ennek következtében 78 évesen.

 

  1. Lsd még ezzel kapcsolatban többek között: Tony Collins: Sport in Capitalist Society. Routledge, 2013 []