ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Yorkshire 2019 – férfi elit mezőnyverseny

További infók – utózöngék, elemzések, összefoglalók  – a következő napokban a világbajnokság áttekintő oldalán:

Világbajnokság 2019 Harrogate Yorkshire

 

Mads Pedersen a világbajnok 

A tavalyi egynapos szezon során robbant be az elit mezőnybe. Idén tavasszal elmaradt ugyan a vele szemben hirtelen megnőtt elvárásoktól. De innentől aztán nem lehet nem számolni vele. Izgatottan várhatjuk a jövő évi tavaszi egynapos szezont.

 

Utolsó kilométer

Trentin már ravaszkodik, az utolsó kilométeren belülre harmadik pozícióban érkezik, Pedersen jön elsőnek.

Aztán Trentin bejün középre, Küng van leghátul, Pedersen beragadt és látszik, ahogyan lassulnak, mert taktikáznak, majd Trentin indul meg, de Pedersen talán mégis?

2 km

Dán szempontból, ha két versenyzőjük is az ötben lesz (egy érem több, mint valószínű, a kérdés csak, hogy milyen), jól fog zárulni ez a VB.

Látványos lesz az utolsó pár száz méter.

3,5 km

Sagan egyedül elindult a mezőnyből, Valgren csatlakozik hozzá. Egy perc körüli a különbség. Ezt már nem dolgozzák le Saganék.

5 km

Moscon eddig bírta, hárman maradnak, Küng, Trentin és Pedersen, már az olasz sem olyan sima arcú, mindenki szenved, az utolsó energia-adagocskákat használják fel önmagukból

Szerencsére az időjárás az utolsó két, két és fél órában megnyugodott kicsit.

7 km 

Még az lehet érdekes, ha van erő Pedersenben vagy Küngben, hogy megpróbál valamelyikük ellépni. Mert ha együtt érnek célba, az olasz duó nem hagy kétséget afelől, hova kerül az arany. Trentin levetette a dzsekijét, mindenkinek a nemzeti meze látszódik.

Így van ez a főmezőnyben is, ahol a németek diktálják a tempót, de nem nagy effektivitással, 1:20 körüli továbbra is a különbség.

9 km 

1:15 a különbség (volt már 1:26 is) , és semmi jele annak, hogy a főmezőnyben bármi mozgolódás lenne. Egyre nagyobb az esélye, hogy ebből a négyesből kerül ki a friss világbajnok.

11 km

Némi meglepetésre Mathieu Van der Poel leszakadóban a többiektől.  Nagyon hirtelen jött. Eléhezett? Közben nagyon nyomja Moscon a tempót, Trentin kilométerről kilométerre egyre közelebb a győzelemhez, merthogy ebből a négyesből, akármennyire is jól tartja magát Pedersen és Küng, Trentin a legesélyesebb. A peloton pedig befogja Van der Poelt és kíméletlenül le is hagyja.

Utolsó kör (13,82 km)

Az öt szökevény előnye 45 mp

A főcsoportban most már lassan lépnie kell valaki(k)nek.

18 km

Gianni Moscon az áldozata annak, hogy Trentinék nagy tempót diktálnak. Maradnak négyen elöl. Aztán csak visszakúszik hozzájuk Moscon is.

Hátul előrejött Fuglsang is és mindenki a másikra vár. Ez Van der Poeléknek tesz jót, már 55 mp az előnyük.

Chaves nagyon jól bírta eddig a nem feltétlen az ő versenyzőtípusával kompatibilis mezőnyben, , de most tűnik úgy, hogy valami technikai problémái akadtak.

20 km

Az élen tekerő öt versenyzőnek igencsak megnőtt az előnyük, 50 mp a főmezőnyhöz képest, aggódhatnak a főmezőnyben ragadtak, a Skujins féle csoport még mindig ott kacsázik a két csoport között, közelebb a főmezőnyhöz

28 km

Gorka Izagirre felért Betancurékra, de ők még nem értek fel a Trentin-VDP- Moscon-Küng-Pedersen álomcsapathoz. Már csak két kör a versenyből.

30 km

Trentinre azért reagálnia kell a többieknek.

Van der Poel jött vele, és fel is értek az élen haladókra. Két olasz a csoportban, Trentin és Moscon.

Gorka Izagirre pedig megpróbál még saját maga felzárkózni. Nincsenek már nagyon messze. És ott jön már Betancur és Skujins is.

33 km 

És lassan elkezdődik a verseny. Alaphilippe is előrejött körbenézni, de még korainak ítélte meg a támadást. Ha emlékszünk a két kanadai egynaposra, ahol nagyjából hasonló hosszúságú volt a körpálya, amin köröztek a versenyzők, Alaphilippe az utolsó kör kezdete után nem sokkal aktivizálta magát.

Nils Politt indított a mezőnyből támadást, hárman mennek vele, lassan beérik az élen haladó négyest.  legalább is úgy tűnik, közelebb vannak hozzájuk már, mint a főmezőnyhöz

Teunissen visszacsúszott. Politt mellett Pöstlberger, Teuns és egy kolumbiai megy, de most már a többiek is mozgolódnak.

És most Matteo Trentin is megindul.

36 km

Lawson Craddock és Simon Clarke is befejezte a napját. (Clarke visszaszállt ugyan a bringára, de a hotel felé vette az irányt).

A négy versenyző az élen 23 mp előnnyel bír. Úgy tűnik, megint hevesebbé válik az eső.

40 km

Az imént haladt át a verseny a célvonalon, még három kört kell teljesíteniük. Teunissen és nem sokkal később Moscon is felért a másik kettőhöz. (Küng levetette a dzsekijét, látszik a svájci mez) Főmezőny 20 mp-re. Úgy tűnik, hogy most rendeződnek a belgák sorai az üldözéshez, de a franciák is ott vannak elöl, miközben Trentin továbbra is a legelszántabb tekintetűnek tűnik a tömegben.

Gilbert és Evenepoel nagy veszteség ugyan, de még így is piszokerős ám az a világoskék csapat.

45 km 

Volt egy kis bukás, ilyen úton akármikor előfordulhat, ami érdekes módon felrázta a mezőnyt leginkább Mads Pedersent, aki utol is érte a két szökevényt, Craddock nem bírta a tempót, de Küng még kitart a dánnal. Hátul viszont Tadej Pogacar vezetésével az üldözőmunka is magasabb fokozatra kapcsolt.

Gianno Moscon is önállóskodni kezdett, nincsenek nagyon messze Pedersenék, meglátjuk, az olasz felér-e hozzájuk.

És Mike Teunissen is ott van még valahol a szökevényduó és a mezőny között.

51 km 

Két újabb nagy név, aki a befejezés mellett döntött: Alexey Lutshenko és LL Sanchez.

S közben elszakadóban egy újabb 4-5 fős csoport, lássuk mi lesz velük. Craddockék tovább tartják a 19 másodpercüket.

54 km

Volt már 30 mp feletti is, de most épp 19 mp a szökevényduó előnye.

Fontos, és eddig kimaradt: Alejandro Valverde sincs már a mezőnyben.

63 km

Kaspar Asgreen is az idő előtti befejezés mellett döntött.

Időközben Craddocknak párja akadt Stefan Küng (Svájc) személyében, mintegy 20-25 mp az előnyük.

66 km

Lawson Craddock próbálkozik támadással, ez az első komolyabb kísérlet, mióta a verseny eleji szökevénycsoportot megfogták.

70 km 

Már a verseny elején is a legnagyobb esélyesnek számított a holland Mathieu Van der Poel, az uralkodó monti és krossz kerékpár világbajnok, az időjárási körülmények közepette pedig még inkább megnőtt az esélye annak, hogy ő viselheti az országútisok szivárványos mezét is jövőre.

Hasonlóképpen érdekes sorra venni, kik azok, akik a többieknél jobban viselik a nyirkos, hideg, esős és szeles időt, ilyen például Alexander Kristoff és John Degenkolb, de Matteo Trentin is úgy tűnik, jobb állapotban van, mint a mezőny többsége. Jungelsen és Gilberten kívül egyébként az esélyesek szélesebb körébe sorolható versenyzők közül más nem adta még fel.

75 km

Újra van élő kép!

Ez pedig megfelelő időpont arra, hogy elkezdődjön a mai élő közvetítés itt a TOURázzunk együttön. Rettentő szörnyű az idő, reggel már történt némi módosítás az útvonalban. Volt egy érdekes szökevénycsoport a verseny első harmadában, együtt Roglic, Quintana és Carapaz, ennyi GT-győztes egy kupacban, főleg verseny eleji szökevénycsoportban ritka.

A rossz idő miatt természetesen sok a technikai probléma és akad bukás is, legnevezetesebb áldozata a versenykörülményeknek Philippe Gilbert volt, akit egy ideig Remco Evenepoel igyekezett visszavinni a főcsoporthoz, de aztán nem sokkal belül az utolsó 100 kilométeren Gilbert könnyek között feladta a versenyt. (Nem nagyon szoktuk zokogni látni, még ha szakadékba zuhan akkor sem, igaz?) Később az önmagát feláldozó csapat- és szobatárs Evenepoel is feladta a versenyt.

Ugyancsak a versenyt feladók között van Primoz Roglic, Dan Martin, Bob Jungels.

Az egyik nagy kérdése a versenynek, hogy mennyien maradnak a végén?

Kapcsolódó bejegyzések
A világbajnokságon is folytatódott az egész szezonra jellemző trend: komoly léptékű, radikális őrségváltás zajlik az
1 PEDERSEN Mads DEN 6:27:28 (40,370 km/h) 2 TRENTIN Matteo ITA + 0:00 3 KUNG
  23,5 kilométerrel rövidül, 20 perccel később rajtol, viszont két körrel több lesz a világbajnokság
Kísérőkép: Amstel Gold Race 2019 befutó A kerékpár szakírók között ugyan nincsen közmegegyezés afelől, hogy
2019. szeptember 29. vasárnap 1 VALVERDE Alejandro ESP 2 CASTROVIEJO Nicolas Jonathan ESP 3 ERVITI

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.