csütörtök, január 27, 2022
La Vuelta 2021 előzetes La Vuelta 2021 kiemelt Vuelta a Espana Vuelta a Espana 2021

Vuelta a Espana 2021 – általános útvonal áttekintő

Vuelta a Espana 2020 mezőny

2020-as rendkívüli év és a 18 szakaszos késő őszi rendkívüli verseny után a Vuelta a Espana visszatérni látszik a normalitásba.

A 2021 augusztus 14. és szeptember 5. között megrendezendő spanyol körverseny egyéni időfutammal nyit és egyben zár is majd. Ezzel a megoldással utoljára 2014-ben találkozhattunk.

Ugyancsak ritkaságszámba megy, hogy nem Madridban ér majd véget a verseny.  A 7,1 km hosszú, és az útvonal egyharmadánál egy 3. kategóriás emelkedőt is magába foglaló első valamint a 33,8 kilométeres utolsó szakaszon kívül további időfutamok szerencsére nem lesznek (bár a Vuelta korábban sem számított az időfutam-fetisiszta versenyek közé, ellentétben például azzal a trenddel, amit a 21. század első évtizedében tapasztalhattunk a Tour de France-on).

A sprinterek a verseny első felében kapnak inkább lehetőséget,  a 2., 4., 5. 8. és 13.  szakaszok után a 16. lesz az utolsó, amikor az ő szereplésükre figyelhetünk, s mivel az utolsó szakasz nem sprintbefutó lesz, így a gyorslábúak valószínűleg könnyebb szívvel hagyják majd ott a versenyt az utolsó hét kemény hegyi szakaszai előtt.

Persze a sík szakazok is adnak néha komoly feladatokat az összetett menőknek és segítőiknek is, ez leginkább akkor fordul elő, amikor fennáll a mezőnyt látványosan szétcincáló oldalszél veszélye (lsd még idei Tour de France 11. szakasz). A 2021-es spanyol körversenyen erre minden bizonnyal (de egyáltalán nem kizárólagos jelleggel)  az 5. szakaszon van meg a legnagyobb esély.

A mindig kényes helyzetű első pihenőnap utáni szakaszok közül három (10-12) a szökevényeknek kedvezhet, míg ahogyan már fentebb is említettem, a 13. a sprintereké lehet.

Az idei La Vuelta összesen kilenc hegyi befutót foglal magába, közülük az elsővel már rögtön a verseny elején, a 3. szakaszon találkozhatunk. A hagyományos Grand Tour versenystruktúrát követve hegyi befutóval, méghozzá egy kiemelt kategóriás emelkedővel (Alto de Velefique) ünnepelhetik majd at első teljes hét végét, és térhetnek másnap rá a pihenőnapra.

A szervezők szándéka szerint a 14. szakasz (2021. augusztus 28.) lesz majd vízválasztó a versenyben, s komoly felfordulást okozhat majd összetettben.

Hasonlóan az idei Tour de France felépítéséhezm, a spanyol körversenyen is a 17-18. szakaszok számítanak majd a verseny csúcspontjának. 2021. szeptember 1-én szerdán a Lagos de Covadonga emelkedőjén ér véget a nap,míg az idei La Vuelta utolsó fontos emelkedője az Alto de!l Gamoniteiru lesz. Ez a hegy ezen a verseny debütál majd, s akármi is lesz előtte az összetett aktuális állása, az emelkedő minden bizonnyal növelni fogja a verseny kiszámíthatatlansági faktorát.


További előzetesek a TOURázzunk együtt blog “Minden kiemelt projekt” szintű  Patreon-támogatóinak:

La Vuelta 2021 – 5 kulcsfontosságú hegyi szakasz

La Vuelta 2021 – 4 kérdés a verseny rajta előtt

Kapcsolódó bejegyzések
Julián Berrendero Martín 1912 április 8-án született a spanyolországi San Agustín del Guadalix-ban. Berrendero 1935-től
Az első pihenőnap után érkezünk a 189 kilométer hosszú 10. szakaszhoz, amely javarészt eseménytelen lesz
Nem szokatlan dolog, hogy a spanyol körversenyen már a harmadik napon hegyi befutót láthatunk. A
Vasárnap 166,7 kilométeres, várhatóan mezőnybefutóval végződő szakasszal folytatódik a Vuelta a Espana. Nem beszélhetünk ugyan
Egyéni időfutammal rajtol a 2021-es Vuelta a Espana 2021. szeptember 14-én szombaton este Burgosban a

Similar Posts