ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Vuelta a Espana 2019 – 20. szakasz

Cél

Pogacar megnyeri a 3. szakaszát is ezen a Vueltán.

Roglic pedig  megnyeri a Vuelta a Espanát.

A szlovénoknak ma bejött az élet.

1 km

Pogacar továbbra is méásfél perc környékén, Lopezhez képest közel két perc előnyre.

2 km

Miguel Angel Lopez leszakadóban.

2,7 km

Valverde valamit próbál? Mindenesetre ő és Roglic elszakadóban a többiektől. Már nem. Majka betekert a képbe. És Quintana sincs messze tőlük, ők négyen tekernek valamivel Pernsteiner mögött.  Pogacar meg továbbra is az élen 1:34 előnnyel.

3 km

Nyolcan vannak a főcsoportban, miközben Hermann Pernsteiner megint nekivág. Pogacarnak továbbra is mésfél perc körüli a különbsége.

7 km

A különbség gyakorlatilag változatlan 1:36 jelenleg.

10 km

Az utolsó emelkedő 9,4-nél jön, Pogacarnak 1.40 előnye van.

20 km

1:36 Pogacar előnye, és már legalább egy helyet (legalább is virtuálisan) javított. Movistar diktálja a tempót továbbra is.

36,4 km

Már több, mint egy perc előnye van Pogacarnak a főmezőny előtt.

36,8km

a Movistar sorakozott fel főcsoport élén

37,5 km

Pogacar teker az élen, a másik kettő nem sokáig bírta vele.

38 km

Pogacar felért TGH-ékhoz, három olyan fiatal versenyző teker együtt, akik aktívan hozzátették a részüket ahhoz, hogy ez az év a fiatalok éve legyen.

38,2 km

Valverde támad, de nem sokra megy, aztán Quitana tűnt úgy, mintha, de nem. Pogacarnak már elég komoly különbsége lehet.

38,8 km

megint egész nagy csoport van együtt, legnagyobb számban a Movistar képviselteti magát, és akkor Pogacar támad, na erre mit reagál a többi? Roglicnak nem kell, mármint közel 5 perc a külöbség köztük, de a többiek nincsenek biztonságban.

39,8 km

Lopez megint próbálkozik, Quintana, Valverde, Roglic és még egy fehér mezes (felülről ennyi látszik) megy vele.

41,7 km

Összezárt a főmezőny egy nagyobb csoporttá, Fuglsang viszi megint ezt a csoportot, ami a többiek számára nem jó előjel, várható az újabb lemorzsolódás.

42,8 km

Miguel Angel Lopez megindul, aminek következtében Roglic, Valverde, Quintana és Pogacar(?) reagált és zárkózott fel hozzá. Igen. Hát akkor elkezdődött a verseny utolsó felvonása.

44 km

Fuglsang és Ion Izagirre komolyan belecsapott a lecsóba, Roglicnak csak egy segítője, George Bennett maradt. Nagyon szépen megfeleződött, sőt, még annál is kisebb lett a csoport. És természetesen közelebb jöttek TGH-ékhoz.

45 km

11 km van még a hegytetőig, Guerrero és TGH együtt meglépett a többiektől a szökevényeknél. Főmezőny másfél percre jön amúgy.

47 km

47 kilométere van hátra a szökevényeknek, 2 km körüli a különbség, Astana teker a főmezőny (30-40 versenyző lehet itt) élén. Már a hegyet másszák a szökevények. Még majd 13 kilométer van belőle.

Ezen a hegyen kell valami nagyot tennie a… gyakorlatilag bárkinek, aki még valamit változtatni akar az összetettbeli helyzetén.

Puerto de Pena Negra (14,2 km 5,9%)

49 km

2.34-re jön a főmezőny.

72 km

Astanások megint előrejöttek.  4.33 a különbség. Jön egy hegy, a 3 kategóriás Puert de Chia (3 km  4%)  Hét Astanás az élen, 6 türkiz + MAL.

75 km

Az esőben Roglic a sisakjáról ismerhető fel az esőkabátkája ugyanolyan sárga-fekete, mint a csapattársaié. És bizony arra dzsekire még mindig szükség van. Ritka dolog az eső a Vueltán. Főleg az ilyen őszies, hosszan tartó, nem hirtelen jött zivatarszerű.

90 km

Szakad az eső. Különbség 3:55

100 km

Ahogy mondtam, lazulósabbra vették a főmezőnyben a versenyt – mármint relatíve – 3 perc felett a különbség. TGH közben felért a többi szökevényhez. Megint esni kezd (?).

116 km

Tao Geoghegan Hart támadja a főmezőnyt, ahol most szépen ráállt a Jumbo-Visma a kényelmes kontrollálásra, meg is látszik az álláson, 1:32-re jönnek a fő szökevény négyestől. TGH viszont nagyon beindult és nem mennek utána a főmezőnyből. Végül is minek.

119 km

A hegytetőre érve szépen lassan újra egy perc fölé emelkedett a különbség, 1:18 lesz az, volt egy kis minid-dráma James Knox körül leszakadt a főmezőnytől, majd vissza is jött. Gilbert van mellette. James Knox a második Grand Tourján teker, a Girót nem fejezte be, noha top10-es pozícióból kellett kiszállnia. Ha akkor befejezte volna, ő lett volna az első brit, aki első GT-ján rögtön top10-es helyet szerez meg.

123 km

Főmezőny fél percre, és nem meglepő, újra hegyen járunk, Alto de Navatalgordo (5,3 km 7,2%) A szökevények amúgy is megfogyatkoztak: Howson,Guerrero, Edet és Samitier maradtak, Guerrero úgy gondolja, nem kellene a másik hárommal közösködnie, mert akkor hamarabb befogják majd. Így meglép tőlük. Ez felrázta kissé a lehagyottakat is.

130 km

Craddock felzárkózott idpőközben. Úgy tűnik, nincs más csoport már az élen hzaladók és a főmezőny között (Latourékat befogták?). Az időkülönbség 1:05

140 km

Közben a 2. kategóriás hegy után kiderül, matematikailag is Bouchard a hegyi király. Lawson Craddockot sokat mutatja mostanság a kamera, egyedül teker, ő a 2. számú “csoport”, vagy egység az élen haladók után. Főmezőny 1:12-re jön.

151 km

A szakadó esőben a főmezőny utolért egy csoportot. Vagy mégsem esik annyira? Vagy épp kiértek egy felhőből? De, esik. kicsivel kevesebb, mint 7 kilométer van még. A főmezőny kb 1 percre az első számú szökevénycsoporttól. Esik az az eső mégiscsak.

153 km

Aztán már jön is a következő emelkedő, a Puerto de Serranilos a szökevények számára, 9 km és 4,8%-os átlagban.  2. kategóriás besorolású. A szakasz második felében már nem lesz ilyen sűrű a menet.

154 km

Egy újabb kis üldözőcsoport indult meg, 3-4 fő, de lényegesebb, hogy megint mintha lett volna mozgolódás az Astana részéről a főmezőnyben. Épp letelt az első versenyóra, könnyű kiszámolni, 36 kilométert tettek meg, vagyis 36 km/h sebességgel megy jelenleg a verseny. Amúgy mellesleg hegynek felfelé. Gyors szakasz lesz?

157 km

No akkor rendesen az élen tekerő szökevénycsoportról: Padun, Docker, Morabito, Howson, Guerreiro, S.L: Henaio, Edet, Iturria, Samitier. Másfél percre vannak a főmezőnytől.

160 km

Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida) is elindul.

162 km

David De La Cruz  és Gorka Izagirre valamint egy Katushás igyekszik ellépni a főmezőnytől, Dario Cataldo is kísérletet tesz. Nyilvánvalóan a nagy időkülönbség miatt az Astana merészebb takitkát választ, úgy tűnik, ezt ötölték ki. Csöpögni kezd az eső.

164 km

A Jumbo-Visma kényszerítve van, hogy odafigyeljen minden mozdulatra, az Astana taktikája bejönni látszik, a szökevénycsoportból lemorszolódókat beérve szép kis csoport jön össze Omar Fraile és társai köré, még nincsenek nagyon messze, úgyhogy legalább még egy további Astanás próbál ebbe a csoportba felzárkózni. Kicsivel több, mint 8 km ebből a hegyből. Még Fuglsang is próbált kicsit kavarni ott az elején a főcsoportnak, de George Bennett lereagálta a Jumbo-Visma részéről.

167 km

Omar Frailéhez Tao Geoghegan Hart is csatlakozott, de ők nincsenek nagyon a főmezőny előtt. Amúgy a szökevények még mindig szökevények, bár mintha fogyatkoznának, közel két perc előnyük van, de nem igazán róluk szól majd ez a mai szakasz. Másrészről ezek a támadások a főmezőnyben kísérletek a szökevénycsoporthoz felzárkózásra, most Dani Martinez is kísérletet tesz.

169 km
Luis Lenon Sanchez és két Jumbo Vismás és valamelyik Ineosos mintha kicsit elszakadtak volna a főmezőnytől, de aztán rögtön összezárt a fő mezőny, nyilvánvaló, hogy várható némi támadás ebben a csoportban. Azért a mezőnyt továbbra is Astanás viszi, Ion Izagirre, mögötte Marc Soler (Movistar).  És megint támadás az Astana részéről, Omar Fraile indul most. Ne feledjük, ha az első két hegyet összerakjuk (négy kilométer lejtmenet beékelődve), akkor egy harminc kilométeres hegymenettel indít a mai szakasz. Eléggé kemény menet. És ha valahol, valószínűleg itt érdemes felkavarni az állóvizet (ami soha nem is volt ezen a versenyen, mert mindig is volt mozgolódás).

180 km

5+ 2 a felállás, úgy tűnik, lesz egy hét fős csoportunk,, mielőtt elkezdődik a hegy.

Majd 174 kilométernél a Puerto de Pedro Bernardo ( 18,4 km 4,4%)

188 km

Rögtön bele is vágunk a dolgok közepébe, hosszú, nehéz nap lesz ezen az 190,4 kilométeres szakaszon, amikor az eleje lesz igazán kemény (16 kilométerrel a rajt után rögtön kezdődik az első 1. kategóriás emelkedő. Lesz még majd ezen kívül két 3. két 2. és még egy 1. kategóriás a szakaszon. Primoz Roglic előnye eléggé masszív, de egy ilyen szakaszon – és a Vueltán általában bármelyik szakaszon- sok minden előfordulhat.

Egyenlőre még nem stabilizálódott szökevénycsoport, bár nyilván megindulnak szép lassan a szökdösési kísérletek a mezőny elején.

A top 10 a szakasz előtt:
1 Primož Roglic (Slo) Team Jumbo – Visma 75:00:33
2 Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team 0:02:50
3 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:03:31
4 Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 0:04:17
5 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 0:04:49
6 Rafal Majka (Pol) Bora – Hansgrohe 0:07:46
7 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:09:46
8 Carl Fredrik Hagen (Nor) Lotto Soudal 0:11:50
9 James Knox (GBr) Deceuninck – Quick Step 0:13:23
10 Marc Soler (Esp) Movistar Team 0:21:09

Kapcsolódó bejegyzések
1 Primož Roglic (Slo) Team Jumbo - Visma 80:18:54 2 Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team
Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos (190,4 km) 1 Tadej Pogacar (Slo) UAE
1 Primož Roglic (Slo) Team Jumbo - Visma 75:00:33 2 Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team
Ávila - Toledo (165,2 km) 1 Rémi Cavagna (Fra) Deceuninck - Quick Step 3:43:34 2
1 Primož Roglic (Slo) Team Jumbo - Visma 71:16:54 2 Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.