Visszatekintő 2019: Egynaposok, melyeket kár lett volna kihagyni: Le Samyn

A visszatekintő cikksorozat a 2019-es szezon legjobb World Tour szintnél alacsonyabb besorolású egynapos versenyeit veszi sorra.

A “Le Samyn” elnevezésű egynapost 1968-ban rendezték meg először, eredetileg Gran Prix de Fay-le-France néven. 1970-ben új nevet kapott: Grand Prix José Samyn, az 1969-ben elhunyt első győztes emlékére.

A javarészt Belgium vallon részén zajló verseny hasonlóan a március eleji környékbeli versenyek többségéhez macskaköves szektorokkal tarkított. Rendszerint a Nyitó Hétvége (Omloop Nieuwblad és Kuurne-Brussels-Kuurne) után rendezik, azaz az utóbbi években áldozatául esett a Strade Bianche egyre növekvő népszerűségének. Aki szombaton Olaszországban áll rajthoz, értelemszerűen kihagyja a szerdai belga versenyt.

A címvédő Niki Terpstra volt (másodszorra nyert 2016 után), ám ő hosszú évek után csapatot váltott, s az itt még sárga-feketében versenyző Direct Energie-ben tekert. A csapat igencsak  rákészült erre a versenyre és Terpstra reménybeli címvédésére. A holland egynapos specialista egyébként jól kezdte a szezont, az Omloopon 20., a KBK-en 3. helyen ért célba. (Az év végéről visszatekintve sajnálatos, hogy Terpstra szezonját kettétörte az a komoly bukása a Ronde van Vlaanderenen). Ám nem csupán őt, de Lars Boomot is egy alacsonyabb besorolású csapatban  (Roompot -Charles) láthattuk viszont ebben a szezonban, az Astana egykori versenyzője, aki  – ha már macskakövek – emlékezetes győzelmet aratott többek között a 2014-es Tour de France Roubaix-szakaszán, egy sérülésekkel tűzdelt év után váltott csapatot. Itt volt még rajtuk kívül a jelenleg legidősebb, még (hivatalosan egészen 2019 december 31-ig) aktív  monumentális egynapos győztes, Stijn Devolder (Ronde van Vlaanderen győztes 2008-ban és 9-ben), ő a Corendon-Circus színeiben versenyzett.

A Nyitó Hétvégén tündöklő Deceuninck-Quick Step (kettőből kettő győzelem) a – mondjuk úgy –  második garnitúráját küldte a versenyre, hiszen ők is a Strade Bianchére koncentráltak inkább ( ahogy kiderült, meg is érte), ám mint látni fogjuk, ezt az összeállítást sem kellett félteni.  Rémy Cavagna,  Kasper Asgreen, Pieter Serry sőt még Tim Declercq  is akcióban volt a verseny bizonyos pillanataiban, ahogy természetesen a győztes Florian Sénéchal is. A Le Samyn UCI besorolása (1.1) következtében elsősorban a prokontinentális csapatok terepe, a Quick Stepen kívül csupán a Lotto-Soudal és az AG2R képviseltette magát a World Tour csapatok közül.

A közel 200 kilométeres versenyen 16 macskaköves szakasszal találkozhattak a kerekesek, miközben a terep enyhén volt dimbes-dombos volt (de említésre méltó tipikus belga emelkedők  – hellingek – nélkül).   Aktív és mozgalmas verseny volt már az utolsó 50 kilométert megelőzően is, nem a klasszikus hosszan üldöz a mezőny néhány szökevényt forgatókönyv szerint zajlottak az események. Többek között Terpstra is aktivizálta magát egy időre 60 kilométer környékén

45 kilométernél Pieter Serry és Aimé de Gendt (Wanty Grouber) tekert az élen, őket nagyjából két tucatnyi versenyző követte mintegy 20 mp-re, itt tekertek a fő esélyesek, majd 20-25 másodperccel később jött a főmezőny.  Később az utóbbi két csoport összezárt, s Serryék maradtak az üldözendők.

Az utolsó 25 kilométerre (ami egyben az utolsó volt Dour, a célállomás körüli négy körből) aztán megsokasodtak a támadási, illetve felzárkózási kísérletek,  szökdöstek a főmezőnyből a versenyzők.  Kialakult egy csoport két Quick Stepessel és két Roompotossal, valamint volt ott versenyző a Lotto-Soudalból, Ag2R-ből és a Wanty Gouberből is.Ez volt az a versenyszituáció, amikor Tim Declercq, a kék-fehérek legendás igavonója is a szökevények között találta magát.

A főmezőnyben 20 kilométernél vette át az irányítást a Direct Energie csapata, ekkor 20 másodperc körüli volt a hátrányuk, miközben Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) hiába próbált felzárkózni az élen tekerőkhöz, félúton a senkiföldjén küszködött azzal a kérdéssel, hogy mégis inkább lemondjon-e a tervéről.

A következő lényeges mozdulat 14 kilométerrel a cél előtt következett, amikor Niki Terpstra szánta rá magát arra, hogy felzárkózzon a végig nagyjából 20 másodperc előnnyel tekerő csoporthoz. Csatlakozott még hozzá Lars Boom és Florian Sénéchal. Hamarosan utol is érték Serryéket, így három-három lett a Quick Stepesek és Roompotosok aránya. Na de hát ott volt  a csoportban egy Terpstra! Ő viszont értelemszerűen az aszfaltozott útszakaszokon ravaszul hátul utazott a többieken, míg a macskaköves részeken okosan előre jött.

Az utolsó 10 kilométeren belül látszott, hogy az egykori holland bajnok nagyon készül a címvédésre, Boom és Sénéchal voltak azok,  akik a kísérleteire legelevenebben voltak képesek válaszolni. 3,5 kilométernél következett az utolsó macskaköves szektor,  s úgy tűnt, Sénéchal el tud lépni a többiektől, de Boom és Terpstra csatlakozott hozzá. A verseny ekkori állását tekintve bárki lazán elkönyvelhette volna, hogy az utolsó két és fél kilométer már csak az e három versenyző közötti rivalizálásról fog szólni.

Ám nagyjából két kilométernél Tim Declercq  és Aimé De Gendt  felzárkóztak hozzájuk. Ekkor Sénéchalnak állt a zászló, hiszen kapott egy felvezetőt. A helyzet okozta kelepcéből Boom próbálkozott kikerülni, de 1,2 kilométernél Declercq olyat tett, amit ritkán: szóló szökésbe kezdett. A mozzanat meglephette a többieket, mert kellett pár száz méter, mire az elfáradt  segítőt utolérték.

A véghajrában aztán – gyakorlatilag papírformának megfelelően  – Sénéchal bizonyult a legerősebbnek, így megszerezte pályafutása első profi győzelmet.

 

Top 10

1 SENECHAL Florian (FRA) DECEUNINCK – QUICK – STEP 4:38:20
2 DE GENDT Aime (BEL) WANTY – GOBERT Cycling Team 0:00:00
3 TERPSTRA Niki (NED) DIRECT ENERGIE 0:00:00
4 BOOM Lars (NED) ROOMPOT – CHARLES 0:00:00
5 SERRY Pieter (BEL) DECEUNINCK – QUICK – STEP 0:00:01
6 VANDENBERGH Stijn (BEL) AG2R LA MONDIALE 0:00:01
7 DECLERCQ Tim (BEL) DECEUNINCK – QUICK – STEP 0:00:06
8 REINDERS Elmar (NED) ROOMPOT – CHARLES 0:00:08
9 ASSELMAN Jesper (NED) ROOMPOT – CHARLES 0:00:14
10 MERTZ Remy (BEL) LOTTO SOUDAL 0:00:19

Teljes eredménylista:

Végeredmény: Le Samyn 2019

Kapcsolódó bejegyzések
3. szakasz 2019. július 8. hétfő Binche – Épernay  (215 km) Térkép: Profil: Cote de
The E3 Binck Bank Classic (formerly known as E3 Harelbeke) isn't just a preparation race
Direct Energie-ből Total A L'Equipe információi szerint új névadó szponzorral áll rajthoz Jean-René Bernaudeau prokontinentális csapata
2019. március 5. Quaregnon - Dour (198,4 km / 99,2 km + 4x 24,8 km)
A hét tanulságai (2019. február 25-március 3.)Végre beindult a tavaszi egynapos szezon, de a többszakaszos

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.