Legjobb többszakaszos versenyek 2019-ben : Tour of the Alps

Ha azt mondom, ezen a versenyen a Team Sky dominált, nem mondok semmi érdekeset. Ha azt mondom, a verseny főszereplői Pavel Sivakov és Tao Geoghegan Hart (TGH) voltak, miközben Chris Froome és Vincenzo Nibali csak a másodhegedűsök szerepébe kényszerültek, akkor máris többet árulok el arról, hogy miért ez a verseny volt kategóriájában a(z egyik) legjobb. 

Pedig Nibali ezen a versenyen tűnt a legaktívabbnak, nyilván botlik az összehasonlítás, ám nem túl merész azt mondani, hogy a Giro d’Italián sem volt annyira támadó kedvében, mint itt. Vagy megfordítva a gondolatot: ahogy ezen a négy szakaszon láthattuk versenyezni, abból kifolyólag sokkal többet vártunk tőle az egy hónappal későbbi olasz körversenyen (aktivitás, dominancia szempontjából, természetesen a 2. helye messze nem lebecsülendő).

A 2019. április 1 és 5 között rendezett verseny öt szakaszból állt, mindegyik hegyi (vagy legalább is nagyon dombos) etapnak számított, így aztán minden nap akció volt, a verseny rövidsége folytán természetesen a főszereplők részéről.  A két fiatal Sky versenyző, Sivakov és TGH, valamint a nagyöreg Nibali mellett még Rafal Majka (BORA-hansgrohe) volt igencsak aktív, a szakaszok fináléja rendszerint négyük csatáját jelentette.

Az első szakaszt TGH nyerte, így másnap ő tekert az összetett elsőnek járó megkülönböztető mezben.

A második szakaszon, ugyanúgy, ahogy előző nap, Nibali támadásai határozták meg a verseny jellegét. S ugyanúgy, ahogy előző nap, elsősorban TGH reagálta le ügyesen őket. Legalább is kezdetben. Közben Sivakov egy nyolc fős csoportban elszakadt a főmezőnytől, melyet mindkét eddigi szakaszon elsősorban az Astana csapata – a többszakaszos versenyeken tavasz folyamán legerősebb együttes – irányított. Sivakov nagyjából 3 kilométerrel a cél előtt indította meg a végső akcióját, mintegy ellentámadásként a versenyen szintén kiválóan teljesítő Fausto Masnadával (Androni- Giocattoli Sidermec) szemben. A Sky versenyzőjével csak az Astanás Jan Hart próbált egy ideig lépést tartani, de sikertelenül, Sivakov vitte a szakaszt, s vette egyben át az összetettbeli vezetést csapattársától.

A harmadik szakaszon a többi csapat már egyértelműen a Sky ellen játszott, 6 kilométerrel a cél előtt Majka támadott, Nibali követte, adott volt tehát a kérdés, hogy miként reagálja ezt le az összetett első csapata. Sivakovnak két segítője volt ekkor TGH és Chris Froome. Amikor ügyesen befogták a támadókat és összeállt egy kisebb élcsoport, kivételes módon Froome volt az, akire a legkevésbé kellett a többieknek figyelniük, hiszen csak a versenykilométerek számának növelése végett vett részt ezen az eseményen. A szakasz kimenetelét jelentő megmozdulást végül Fausto Masnada hajtotta végre, másfél kilométerrel a cél előtt indult meg, meg is nyerte a szakaszt.

Ahogyan eddig minden nap, a 4. szakaszon is volt Nibalinak egy fontos megmozdulása, ahogyan a Bahrain-Meridások a mezőny élén tömörültek, miközben Antonio Nibali szökésben volt (szintén nem először a verseny folyamán), számítani is lehetett arra hogy a Cápa nagyon akarja ezt a versenyt. versenykedve aztán gazán parádés finálét eredményezett ezen a napon. Sivakovot a véghajrában újra csak Froome segítette, később TGH. Az utolsó húsz kilométeren belül a két fiatal Sky versenyző, Nibali és Majka maradt a főszereplő, előbbiek sorra verték vissza utóbbiak támadását.  Az izgalmakat fokozta, hogy közben az Astana vette át a főmezőny irányítását és egyre közelebb kerültek a nevezetes kvartetthez. Végül TGH nyerte a szakaszt, Sivakov maradt az összetett első pozícióban.

Az utolsó szakaszon rossz idő volt, így óvatosabb lett a mezőny, a Sky csapata természetesen elsősorban Nibalira figyelt, hogy ha mozdul, akkor tudjanak rá reagálni. Az élen két szökevény tekert, egyikük Fausto Masnada volt, aki az összetettre nem jelentett veszélyt, tehát vele nem nagyon foglalkoztak a többiek, meg is nyerte a szakaszt. Az összetettbeli helyekért azonban nem hagyott alább a verseny, jól számított a Sky és mindenki más is, hogy az ötödik napon is látunk majd egy Nibali támadást. Érti a szakmát a szicíliai, pont akkor (épp harminc kilométeren belülre érve)  indult meg, amikor Froome kiállt a felvezető pozíciójából, így Sivakov és TGH megint egyedül maradtak fő riválisukkal szemben. Nibali újra és újra támadott, Sivakov pedig visszaverte vagy legalább is rá tudott tapadni újra és újra, amit a Cápa el sem akart hinni (volt is egy már-már meglepett hátranézése, hogy sehogy sem tudja lerázni a srácot), végül ők ketten együtt értek be a második és harmadik helyen Masnada után két és fél perccel.

A 2019 óta az elit mezőnyben versenyző Pavel Sivakovnak ez volt az első többszakaszos győzelme, de nem az utolsó a szezon folyamán, hiszen augusztusban megnyerte a Tour de Pologne-t. Egyetlen Grand Touron, a Giro d’Italián vett részt a szezon folyamán, ahol pedig a szintén nagyszerűnek mondható 9. helyen végzett összetettben, miközben a fiatalok versenyében a 2. helyen.

Mint látható, nem csak a két fiatal Sky versenyző (és a segítő szerepet szívesen felvállaló Froome, mint látványosság), valamint az öt nap folyamán nyughatatlan Nibali, de Fausto Masnada (két szakaszgyőzelem itt, valamint később egy szintén egy jól sikerült Giro d’Italia), Elie Gesbert (Arkea Samsic – itt 4. hely, később az egyik legaktívabb prokontinentális csapatban versenyző bringás a Tour de France nagy hegyi szakaszain) és  azt astanás Jan Hirt (szintén kiváló teljesítmény, egy-egy kitűnő megmozdulás a Giro d’Italián) miatt is fontos versenynek bizonyult 2019-ben a Tour of Alps.

  Végeredmény top 10
1 Pavel Sivakov (Rus) Team Sky 18:58:00
2 Tao Geoghegan Hart (GBr) Team Sky 0:00:27
3 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:33
4 Mattia Cattaneo (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 0:01:03
5 Fausto Masnada (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 0:01:13
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:46
7 Jan Hirt (Cze) Astana Pro Team 0:02:03
8 Dario Cataldo (Ita) Astana Pro Team 0:02:58
9 Roland Thalmann (Swi) Team Vorarlberg Santic 0:03:14
10 Aleksandr Vlasov (Rus) Gazprom–Rusvelo 0:04:27

Teljes lista:

Végeredmény: Tour of the Alps 2019

 

Kapcsolódó bejegyzések
A hiányzó nagy nevek ellenére is akadnak szép számmal, akik megküzdenek majd a sárga trikó
A hó miatt megváltoztatott útvonalú szakaszt végül részben az eső tette emlékezetessé. Közhely, hogy az
Az előzetes várakozásoknak megfelelően Primoz Roglic (Jumbo-Visma) nyerte a Giro d'Italia 34,8 kilométeres egyéni időfutamát
(Legutóbbi frissítés: 2019. május 11. 16:23) Az útvonal három egyéni időfutama csak látszólag lehet riasztó
Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az átigazolási szezonban nagy változások lesznek a Bahrain-Merida háza táján.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.