Giro d’Italia 2019 – 13. szakasz ( Pinerolo-Ceresole Reale/Lago Serrù)

13. szakasz
2019. május 24. péntek
Pinerolo-Ceresole Reale (Lago Serrù)
(196 km) 

Profil:

A nap emelkedői:

Utolsó kilométerek:

Előzetes/esélylatolgató:
Eljött végre az összetett menők ideje. Nagy valószínűség szerint ma nem csupán  egymás ellen csatáznak majd, de könnyen meglehet, hogy egyben a szakaszelsőségért is ők fognak megküzdeni. (Esetleg valamelyik utolsóként velük maradt segítőjük.)

Kegyetlen szakasz, a versenyzők mintegy 5000 méternyi szintkülönbséget mennek felfelé –  ez három hegyen oszlik meg. A szakasz első harmadában lesz az első kategóriás Colle del Lys (14,9 km à 6,4%, max. 12,0%), majd a második harmadának zárlataként érkezik a Pian del Lupo (9,4 km à 8,7%, max. 14,0%), míg végül a hegyi befutó lesz hosszú és lassú kínokat ígérő Lago Serrù (20,3 km à 5,9%, max. 14,0%). Az előzetes számítások szerint egy gyors verseny esetében négy óra körül kezdenek majd neki és valamivel háromnegyed öt után érnek célba az első versenyzők, míg egy lassú verseny esetében nem sokkal fél öt után érnek a hegy lábához és fél hat körül várható a célba érkezés.

Az utolsó harc valószínűleg négy kilométerrel a cél előtt veszi kezdetét.

Ugyanakkor ahogyan az ilyen szakaszok esetében lenni szokott, bármikor történhet olyan fordulat, hogy a fő esélyesek egyike valamelyik hegyen felfelé leszakad a riválisaitól.

Mikel Landa (Movistar) és Miguel Angel Lopez (Astana) tegnap jelezték, hogy nem szakad őket sem temetni az összetett tekintetében – bár az első héten jócskán szereztek hátrányt jelentő másodperceket, perceket -, Landa helyett a Movistarból sikert arathat még Richard Carapaz, ha pedig Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) kinézte magának ezt a szakaszt, akkor a többieknek nagyon fel kell kötni a gatyájukat.

Primoz Roglicot (Jumbo-Visma) tegnap mintha védtelen helyzetben érte volna, hogy a többiek mozgolódni kezdtek körülötte,  persze lehet, hogy nincs ennek nagy jelentősége, de ahogy ma szerepel, annak mindenképp lesz, így ha sikert akar elérni, oda kell tennie magát. Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) agresszív, támadókedvvel teli hegyi szakaszokat ígért az első pihenőnapon, tegnap két segítője is vele  maradt, akik erősnek tűnnek, de valami azt mondatja velem, hogy könnyen előállhat a helyzet, hogy az egyik erős segítő, Esteban Chaves végül jobb eredményt ér el a szakaszon, mint a csapat első számú embere.

Nem tartozott a verseny előtt kimondottan a fő esélyesek közé, de Bauke Mollema  (Trek-Segafredo) kifejezetten jó pozícióból várhatja az elkövetkező szakaszokat. Az ő esetében megint csak várható egy olyan eshetőség, amikor a szakasz során végig jól teljesítő segítő, Giulio Ciccone a verseny legeslegvégén megkapja a lehetőséget, hogy menjen a szakaszgyőzelemért.

Szintén hajlamosak vagyunk Rafal Majkát (BORA-hansgrohe) kihagyni az összetettet illető esélylatolgatókból, pedig tegnap ő is nagyon jól mozgott, erősnek tűnt az esélyesek csoportjában. Érdemes még megemlíteni a Team INEOS (mindig leírom, hogy ők a volt Sky, akik most igencsak fiatal csapattal érkeztek) két versenyzőjét, Ivan Sosát és Pavel Sivakovot. Valamint “sötét lóként” Fausto Masnadát (Androni-Giocattoli Sidermec)

A szakaszról a rajttól kezdődően (11:30) lesz élő közvetítés itt a TOURázzunk együttön, de értelemszerűen az elején ritkább, a végén sűrűbb frissítésekkel.

Kapcsolódó bejegyzések
15. szakasz 2019. július 21. vasárnap Limoux – Foix  (185 km) Térkép: Profil: Mur de
14. szakasz 2019. július 20. szombat  Tarbes – Tourmalet  (117,5 km) Térkép: Profil: Tourmalet/ utolsó
13. szakasz  2019. július 19. péntek Pau – Pau  (27,2 km, egyéni időfutam) Térkép: Profil:
12. szakasz 2019. július 18. csütörtök  Toulouse – Bagnères-de-Bigorre  (209,5 km) Térkép: Profil: Hourquette d'Ancizan
6. szakasz  2019. július 11. csütörtök Mulhouse – La Planche des Belles Filles  (160,5km) Térkép:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.