Tour de France 2019 – 5 kulcsfontosságú szakasz

Avagy legnagyobb valószínűség szerint hol dőlhet el a verseny.

6.  szakasz – Mulhouse – La Planche des Belles Filles (2019. július 11. csütörtök)

Az első komolyabb hegyi megmérettetés a Tour de France programigazgatójának egyik kedvenc helyén. Az igencsak keresőmotor-barát nevű La Planche des Belles Filles ( ~ “szép lányok helye”) 2012-es debütálása óta most lesz 4. alkalommal a program része. Stratégiailag fontos pozícióját jelzi az eddig három győztes neve is: Chris Froome (2012), Vincenzo Nibali (2014) és Fabio Aru (2017). Már 2012-ben jócskán átrendezték az emelkedőn és környékén a terepet a Tour de France kedvéért, de most még egy plusz kilométerrel megtoldották az utat, ami nem egyszerűen meredek (átlagban 9,5%-os, legmeredekebb részén 20%) lesz, de kavicsos felületű, így igazán nagy látványosságnak ígérkezik majd a verseny.

13. szakasz Pau – Pau, 27 kilométeres egyéni időfutam (2019. július 19. péntek)

Az egyetlen egyéni időfutam a Tour de France idei programjában, így megnő a jelentősége. Az előbb említett 6. kivételével még a komoly megpróbáltatást jelentő hegyi szakaszok előtt zajlik majd, így az összetett esélyesek  – ha csak valami rendkívüli nem történik valamely sík szakaszon, láttunk már példát ilyenre is – nagy valószínűség szerint az itt kialakult időkülönbségekkel vágnak majd neki a verseny nehezebb második felének.

14. szakasz  –  Tarbes – Tourmalet (2019. július 20, szombat)

1910 óta szerepel a Tourmalet rendszeresen a Tour de France programjában (a medvés sztorit mindenki ismeri), s nem véletlen, hogy Octave Lapize emlékműve áll a hegytetőn, hiszen ő haladt át a versenyen elsőként a hegyen. Hegyi befutóként azonban mindössze kétszer alkalmaztákaz emelkedőt: 1974-ben (Jean-Pierre Danguillaume nyert) és 2010-ben, a centenáriumon, amikor kétszer is meg kellett mászniuk a versenyzőknek (ekkor Andy Schleck haladt át elsőként a célvonalon).

A Tourmalet legendás emelkedő, ám mivel rendszerint szakasz közben találkoznak vele a versenyzők, nem feltétlenül válik stratégiailag fontos ponttá. Most azonban, hogy a szakasz az emelkedőn ér véget, megsokszorozódik a jelentősége.

19. szakasz Saint-Jean-De-Maurienne  – Tignes (2019. július 26. péntek)

Nem teljességgel hegyi befutó, lesz még egy kilométer az utolsó hegytető (Montée des Tignes) előtt. Ám valójában nem is ez lesz a rövid szakasz összesen három emelkedőjéből a legfontosabb, hanem a Col d’Iseran, amit nyolcadszor mászik meg a Tour de France-ok történetében a mezőny, és csupán másodszor a déli, azaz a nehezebb oldalról. A 2770 méter magas hágó Európa egyik legmagasabban fekvő aszfaltozott útja.

20. szakasz Albertville –  Val Thorens (2019. július 27.)

Mivel a Tour de France-on az utolsó szakasz most már évtizedek óta a sprintereknek kedvező, kritériumversenyszerű körözés Párizs belvárosában, így az utolsó előtti szakasz mindig kiemelt jelentőséggel bír az összetett első helyért folyó küzdelemben.  Idén ráadásul egy 33 kilométer hosszú szörnnyel örvendeztetik meg a szervezők a versenyzőket és a nézőket egyaránt. A Val Thorens eddig egyszer, 1994-ben szerepelt a programban. Egészen biztosan drámai finálét hoz majd a megmászása.

 

KAPCSOLÓDÓ:

A TELJES ÚTVONAL:

Tour de France 2019 – az útvonal

RAJTLISTA:

Tour de France 2019 – Rajtlista

ELSŐ ÉS KIEMELT KATEGÓRIÁS EMELKEDŐK LISTÁJA:

Tour de France 2019 – Első és kiemelt kategóriás emelkedők listája (szintprofilokkal)

 

 

Kapcsolódó bejegyzések
1 Giulio Ciccone (Ita) Trek - Segafredo 23:14:55 2 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck - Quick
6. szakasz 2019. július Mulhouse - La Planche des Belles Filles (160,5 km) 1 Dylan
6. szakasz  2019. július 11. csütörtök Mulhouse – La Planche des Belles Filles  (160,5km) Térkép:
1 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 64:57:30 2 Geraint Thomas (GBr) Team Ineos 0:01:35 3 Steven