vasárnap, október 24, 2021
Egy olvasó naplója

Szellemes szellemek (Egy olvasó naplója posztajánló)

Pethő Anita Egy olvasó naplója posztajánló

Az Egy olvasó naplója blog  Nézőnapló rovata az (egykori) indexes blogok hogyvoltozós posztjaihoz hasonló műfajt képvisel. Ugyanakkor, noha tévé- (vagyis hát streamszolgáltatós) sorozatok megtekintésén alapszik, komoly szerepet kapnak benne az általam olvasott könyvek is (egy néző olvasónaplója = nézőnapló).

A rovat legújabb darabjai a HBO Taboo sorozata (igen, maga a sorozat jó pár évvel korábbi, én viszont most kezdtem el vele foglalkozni), valamint a BBC Ghosts  című sitcomja. Ebben az esetben fontosnak tartom folyamatosan odabiggyeszteni, hogy a brit változattal foglalkozom és nem annak a lebutított amerikai (CBS) variánsával.

A rajongók által csak “six idiots”-nak becézett alkotói csoportot (Mathew Baynton, Simon Farnaby, Martha Howe-Douglas, Jim Howick, Laurence Rickard és Ben Willbond) közülük is kicsit hangsúlyosabban a Laurence Rickard és Ben Willbond duó tevékenység, alkotásait (értve ezalatt a forgatókönyvírást és színészi alakítást egyaránt), csupán az utóbbi időben fedeztem fel magamnak. Ez akár furcsának is tűnhet, ha azt vesszük figyelembe, hogy bölcsészként az erdeti kutatasi területem a múlt fikciós reprezentációs formáinak vizsgálata és amúgy is, a történelem humoros (ironikus, szarkasztikus, fonákjáról, alilnézettből nézett, stb) ábrázolása mindig is úgymond a szívem csücske volt (lsd még Titus Pullo és az elvetett kocka esete).

A Ghost ebből a szempontból trükkös alkotás (és már ezért is érdemes forgatókönyvírói szempontból is nagyító alá venni), hiszen a jelenben játszódik, ahol jellegzetes múltbeli figurákat  zsúfolnak össze, hogy sok esetben maga az eltérő korokbeli eltérő világnézetbeli különbségek okozta feszültségek szolgáljanak a történet alapjául és/vagy humorforrásul. Mivel nem tudom még, hogy a múlthoz fűződő viszony, vagy maga a sorozat készítésének (elsősorban a forgatókönyvnek, de más produkciós részfolyamatoknak is) a górcső alá vétele lesz-e hangsúlyosabb a későbbiekben, így a bejegyzéssorozat egyszerre fut a Nézőnapló és a Nagyító alatt kategóriákban.

A 19. század eleji tengeri kereskedelmi témájú Taboo sorozat elhelyezése a tevékenységi horizontomon egyszerűbb feladat. Regency kora (azaz, “a hosszú 18. század” utolsó felvonása, klasszikus kapitalizmus, klasszikus történelmi dráma – Nézőnaplóba vele.