TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Az Egy olvasó naplója blog  Nézőnapló rovata az (egykori) indexes blogok hogyvoltozós posztjaihoz hasonló műfajt képvisel. Ugyanakkor, noha tévé- (vagyis hát streamszolgáltatós) sorozatok megtekintésén alapszik, komoly szerepet kapnak benne az általam olvasott könyvek is (egy néző olvasónaplója = nézőnapló).

A rovat legújabb darabjai a HBO Taboo sorozata (igen, maga a sorozat jó pár évvel korábbi, én viszont most kezdtem el vele foglalkozni), valamint a BBC Ghosts  című sitcomja. Ebben az esetben fontosnak tartom folyamatosan odabiggyeszteni, hogy a brit változattal foglalkozom és nem annak a lebutított amerikai (CBS) variánsával.

A rajongók által csak “six idiots”-nak becézett alkotói csoportot (Mathew Baynton, Simon Farnaby, Martha Howe-Douglas, Jim Howick, Laurence Rickard és Ben Willbond) közülük is kicsit hangsúlyosabban a Laurence Rickard és Ben Willbond duó tevékenység, alkotásait (értve ezalatt a forgatókönyvírást és színészi alakítást egyaránt), csupán az utóbbi időben fedeztem fel magamnak. Ez akár furcsának is tűnhet, ha azt vesszük figyelembe, hogy bölcsészként az erdeti kutatasi területem a múlt fikciós reprezentációs formáinak vizsgálata és amúgy is, a történelem humoros (ironikus, szarkasztikus, fonákjáról, alilnézettből nézett, stb) ábrázolása mindig is úgymond a szívem csücske volt (lsd még Titus Pullo és az elvetett kocka esete).

A Ghost ebből a szempontból trükkös alkotás (és már ezért is érdemes forgatókönyvírói szempontból is nagyító alá venni), hiszen a jelenben játszódik, ahol jellegzetes múltbeli figurákat  zsúfolnak össze, hogy sok esetben maga az eltérő korokbeli eltérő világnézetbeli különbségek okozta feszültségek szolgáljanak a történet alapjául és/vagy humorforrásul. Mivel nem tudom még, hogy a múlthoz fűződő viszony, vagy maga a sorozat készítésének (elsősorban a forgatókönyvnek, de más produkciós részfolyamatoknak is) a górcső alá vétele lesz-e hangsúlyosabb a későbbiekben, így a bejegyzéssorozat egyszerre fut a Nézőnapló és a Nagyító alatt kategóriákban.

A 19. század eleji tengeri kereskedelmi témájú Taboo sorozat elhelyezése a tevékenységi horizontomon egyszerűbb feladat. Regency kora (azaz, “a hosszú 18. század” utolsó felvonása, klasszikus kapitalizmus, klasszikus történelmi dráma – Nézőnaplóba vele.

Share this post