A tragikus sorsú világbajnok – Jean-Pierre “Jempi” Monseré (1948-1971)

A belga kerékpársport mindig is nagyüzemben termelte a kivételes tehetségeket. Az 1960-as és -70-es évek fordulóján még Eddy Merckx is csak karrierje elején járt, ám neki később lehetősége adódott beváltani a hozzá fűzött reményeket. (Sőt!) Akadt azonban azokban az években egy másik belga fiatalember, akinek pályája üstökösként indult, ám szinte azonnal véget is ért.

Jean-Pierre Monseré 1968-ban, 20 évesen robban be a kerékpáros köztudatba, amikor (még amatőr versenyzőként) az 1968-as olimpián 6. lett a mezőnyversenyben. A következő szezonban lett profi, amikor a Flandria csapatához szerződött. Ebben az évben kapásból megnyerte a Giro di Lombardiát.

Rövid pályafutásának legnagyobb sikere azonban az 1970-es világbajnoki cím volt. A statisztikák szerint ő minden idők legfiatalabb világbajnoka.

A következő év tavaszán épp az egynapos klasszikusok idényére készült, ennek érdekében pedig részt vett a Grote Jaarmarktprijs nevű versenyen. Épp a szökevényekkel tekert, amikor hirtelen eléjük került egy autó. A csoport élén tekerő Raf Hoyberghs még ki tudta kerülni, Monseré viszont nem, az ütközés által a levegőbe repült, s azonnal szörnyet halt.

A sors tartogatott még egy szintén tragikus utójátékot is: évekkel később Monseré hétével kisfia szintén kerékpározás közben vesztette életét.

Kapcsolódó bejegyzések
A Paris-Roubaix több mint 120 éves története bővelkedik ellentmondásos versenyekben és téves vagy egyenesen botrányos
Ma már szinte elképzelhetetlen, de még az 1950-es években is előfordult, hogy valaki kis túlzással 
Kivégezték volna, de véget ért a háború Az 1. világháború során a kerékpáros mezőny számos
Laurent Fignon és a hírhedt nyolc másodperc (Tour de France 1989) 1989-ben Laurent Fignot Tour
Az első Milano-Sanremo (1907)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.