Alighogy elkezdődött, majdnem véget is ért a sikertörténet (Tour de France 1904)

A Tour de France napjainkban a világ legismertebb kerékpárversenye, de nem sokon múlott, hogy egy év után kudarcba fúljon és véget érjen története. A botrányos második alkalom után Henri Desgrange majdnem felhagyott a verseny további szervezésével.  Az 1903-as kiírást Maurice Garin nyerte, aki a következő évben is az összetett élén fejezte be a verseny, ám a hivatalos győztes Henri Cornet lett. Az első négy helyezettet, Garint, az öccsét, Césart, valamint Lucien Pothier-t és Hippolyte Aucouturier-t diszkvalifikálták. Ahogyan még legalább két tucatnyi versenyzőt akár már a verseny, akár a későbbi vizsgálatok során.

A bajt tulajdonképpen saját népszerűsége hozta a Tour de France-ra. Egyrészt a győzelem olyan presztízsértékkel bírt, hogy a kerékpárosok egy része hajlandó volt emiatt különböző csalásokhoz folyamodni. A leggyakoribb módja ennek az autókkal húzatás, illetve a vonatozás általi útvonalrövidítés volt. A zsűri ugyancsak komolyan vette a külső segítség és élelmiszer elfogadásának tilalmát, Gaurint is ez utóbbi miatt fosztották meg első helyétől.

A rajongók sem voltak kisangyalok. Akadtak, akik szegeket szórtak az útra, mások még ennél is tovább mentek. Amikor a verseny Lyon környékén járt, egy helyi kerékpáros, Antoine Fauré támogatói megverték a  bringás több riválisát, köztük Giovanni Gerbit, aki eszméletét is vesztette (valamint ujját törte) az inzultus során. A sors iróniája: az utólagos kizárások következtében végül pont Fauré nyerte ezt a bizonyos szakaszt.

S bizony, a botrányhoz az ügyek kivizsgálásának módja is hozzájárult. Az UVF, a francia kerékpáros szövetség összességében huszonkilenc versenyzőt szankcionált valamiképpen, ám a konkrét indoklás legtöbb esetben elmaradt. Az utókor számára pedig még annál is kevesebb kézzel fogható bizonyíték maradt az ügyről, mivel 1940-ben, amikor a német invázió elől délre menekítették a Tour de France archívumát, az iratok megsemmisültek.

Kapcsolódó bejegyzések
A Paris-Roubaix több mint 120 éves története bővelkedik ellentmondásos versenyekben és téves vagy egyenesen botrányos
Ma már szinte elképzelhetetlen, de még az 1950-es években is előfordult, hogy valaki kis túlzással 
Kivégezték volna, de véget ért a háború Az 1. világháború során a kerékpáros mezőny számos
Laurent Fignon és a hírhedt nyolc másodperc (Tour de France 1989) 1989-ben Laurent Fignot Tour
A Moser-dinasztia

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.