A bringás, aki berúgott és elaludt verseny közben (vagy mégsem?)

Az algériai Abdel-Kader Zaaf 1948 és 1955 között nem egy versenyt megnyert, s összességében négyszer vett részt a Tour de France-on, neve mégis valami egészen más miatt került be a kerékpáros történelemkönyvekbe. 

Az 1950-ben rendezett Tour de France-on Abdel-Kader Zaaf a 13. szakaszon (Perpignan és Nimes között) a későbbi szakaszgyőztessel, Marcel Molinés-vel együtt sikeresen megszökött a mezőnytől (a legnagyobb időkülönbség 16 perc volt), ám az algériai versenyző Languedocban szomjasnak érezte magát a nagy melegben (40 fok volt árnyékban, tűzoltófecskendővel locsolták a mezőnyt), úgyhogy megállt egy fogadónál, vett két üveg fehérbort, aztán azt meg is itta. Leheveredett egy fa tövébe, rögtön elszunyókált, a nézők ébresztették fel.

Ekkor aztán felpattant a kerékpárjára és elindult, csakhogy rossz irányba , vissza a rajt helyszínére. A 14. szakaszon pedig már nem is állt rajthoz. 

Legalább is így szól az anekdota, s mivel van mozgóképes felvétel is arról, hogy élesztgetik, nem nagyon lehet okunk ebben kételkedni. 

Zaaf azonban a nyolcvanas években másként mesélte el a sztorit: menet közben egy nézőtől fogadott el egy üveg bort, amit – lévén nagyon szomjas – azonnal meg is ivott. Csakhogy ettől olyannyira rosszul lett, hogy bukott, s a segítségére siető nézők egy fa alá vonszolták, majd erősítő gyanánt még több bort igyekeztek beletuszkolni.

Akárhogy is történt (ismeretes olyan verzió is, miszerint csak úgy felkapta menet közben egy vendéglő egyik szabadtéri asztaláról az üveget), Zaaf egy időre sztár lett, s előszeretettel hívták pénzdíjas, meghívásos alapon szervezett versenyekre. 

“Mindenki velem akart inni” 

– emlékezett vissza a későbbiekben a kerékpáros. 

(forrás

 

Kapcsolódó bejegyzések
A Paris-Roubaix több mint 120 éves története bővelkedik ellentmondásos versenyekben és téves vagy egyenesen botrányos
Ma már szinte elképzelhetetlen, de még az 1950-es években is előfordult, hogy valaki kis túlzással 
Kivégezték volna, de véget ért a háború Az 1. világháború során a kerékpáros mezőny számos
Laurent Fignon és a hírhedt nyolc másodperc (Tour de France 1989) 1989-ben Laurent Fignot Tour
Az első Milano-Sanremo (1907)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.