Giulio Cicconénak volt még ereje az utolsó métereken is – Giro d’Itaia 2019 – 16. szakasz összefoglaló

A hó miatt megváltoztatott útvonalú szakaszt végül részben az eső tette emlékezetessé.

Közhely, hogy az országúti kerékpársport történetében a legemlékezetesebb versenyek során valahogy mindig fontos szerep jutott az időjárási körülményeknek. Eső, szél, sár, fagy vagy épp extrém meleg. A 2019-es Mortirolo-szakaszról későbbiekben minden bizonnyal a szakadó esőben és a szinte esti sötétben tekerő kerékpárosok képe marad majd meg emlékezetünkben.

A 194 kilométer hosszú Lovere és Ponte di Legno közötti 16. szakasz legelején egy nagy szökevénycsoport állt össze, köztük megtalálhatók voltak a szakaszgyőzelemre hajtók ugyanúgy, mint az összetett menők előretolt bástyái. A különbség leginkább 5 perc körül mozgott.

Ahogyan az várható volt, az igazi verseny a Mortirolón vette kezdetét. A szökevények közül kivált egy négyfős csoport: a kék trikós Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Mikel Nieve (Mitchelton- SCOTT), Jan Hirt (Astana) és Damiano Caruso (Bahrain-Merida). Nieve hamar lemorzsolódott és Caruso is jojózott egy ideig, végül a hegy tetejére már csak a Ciccone-Hirt duó maradt. Innentől kezdve bár folyamatosan csökkent az előnyük a mögöttük érkező rózsaszín trikós csoporthoz képest, végül hazaértek. A verseny folyamán meglehetősen későn száraz esőkabátot kapó (a Trek-Segafredo nem igazán volt a helyzet magaslatán atekintetben, hogy könnyítsen bringása versenykörülményein) és a tévés közvetítésen keresztül is jól érzékelhetően folyamatosan vacogó Ciccone végül még az utolsó métereken összeszedte magát és lehajrázta Hirtet.

Volt még egy szökevény, aki nem morzsolódott fel az utolsó emelkedőn, Fausto Masnada (Androni Giocattoli -Sidermec), ő harmadikként ért célba. Mind Ciccone, mind Masnada egyértelműen az idei Giro legaktívabb és legjobb teljesítményt nyújtó versenyzői közé tartoznak.

Eredmények: Giro d’Italia 2019 – 16. szakasz

A főmezőnyben is a Mortirolón indult be a verseny, először egy összehangolt Bahrain-Merida, Movistar és Mitchelton-SCOTT támadással Primoz Roglic és a Jumbo Visma ellen. Mint ahogy azt a múlt hét hegyi szakaszain is látni lehetett, a szlovén versenyzőt hamar el lehet szakítani a segítőitől, ez most is megtörtént. Viszont mind a rózsaszín trikós Richard Carapaznak (Movistar), mind a legerősebb trónbitorlónak, Vincenzo Nibalinak (Bahrain-Merida) fontos volt ezen a szakaszon, hogy minél több időelőnyt szedjen össze az összetettben, hiszen Roglic még így is a legfőbb veszélyt jelentheti rájuk nézve az utolsó szakasz időfutama miatt.

Miközben Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) megint lemorzsolódott és a túl sok csapattársat a szökésben tudó, így a szükséghelyzetben segítő nélkül maradó Miguel Angel Lopez (Astana) is  problémákkal küzdött, Vincenzo Nibali támadásba lendült. Először csak Hugh Carthy (Team EF) volt képes vele tartani, később öccse, Antonio visszacsúszott hozzá a szökésből, és egy ideig segítette. (Ez egyébként egyáltalán nem gyakori, a kisebbik Nibali fivér viszonylag ritkán versenyez együtt a bátyóval), nem sokkal a hegytető előtt azonban a Movistarosok, Carapaz és (ekkor már csak egyetlen segítőként) Mikel Landa utolérték.

Amikor Miguel Angel Lopeznek is lett egy szökésből visszamaradó segítője Pello Bilbao személyében, rögtön jobb helyzetbe is került, a Mortirolóról lefelé menet fél perc előnyt is összeszedtek a Carapaz-Nibali féle csoporthoz képest. Mindeközben Roglic, Yates és  Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) tömörült egy későbbi csoportba, ők nagyjából másfél percre voltak végig a rózsaszín trikóstól.

Giro d’Italia 2019 – összetett állása a 16. szakasz után

Richard Carapaz tehát képes volt megtartani az összetett első helyét, miközben Vincenzo Nibali felkúszott mögé a második helyre. Számukra még két szakasz áll lehetőségre annyi előnyt szerezni a záró időfutamra, hogy Primoz Roglic ne jelentsen rájuk komoly veszélyt.

 

Kapcsolódó bejegyzések
A hiányzó nagy nevek ellenére is akadnak szép számmal, akik megküzdenek majd a sárga trikó
1 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 64:24:00 2 Primož Roglic (Slo) Team Jumbo - Visma
2019. május 26. Ivrea - Como (232,0 km) 1 Dario Cataldo (Ita) Astana Pro Team
21. szakasz 2019. június 2. vasárnap  Verona-Verona 17 km Profil: Utolsó kilométerek: Előzetes/esélylatolgató: Az út
20. szakasz 2019. június 2. szombat Feltre - Croce Daune-Monte Avena 194 km Profil: Az

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.