TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Amint vasárnap este véget ér a 2023-as Vuelta a Espana, csupán már néhány (kétségtelenül népszerű és gyönyörű) itáliai egynapos marad leginkább hátra a profi országúti kerékpáros szezonból. (Tradicionálisan ugyan ilyenkor jönne az országútis világbajnokság, ám idén megelőzte a naptárban a spanyol körversenyt.)

Így aztán nem hiábavalóság feltenni a kérdést, vajon mit tudhatunk már most a jövő évi haromhetesekről.

GIRO D' ITALIA 2024

(2024. május 4--26.)

Jelenlegi információk szerint 2023. október 13-án lesz a jövő évi útvonal prezentációja. Ha addig nem (bár rendszerint előző napokban már szivárogni szoktak az információk), legkésőbb akkor mindent megtudunk a versenyről.


TOUR DE FRANCE 2024

(2024. június 29 - július 21.)

A 2024. évi francia körverseny tervezett útvonala kétszeresen is történelmi mérföldkő lesz majd a verseny történetében.

Először is, most

először fog Olaszországból rajtolni.

Természetesen, a Tour de France rengetegszer átugrott már Olaszországba, de most először lesz a Grand Depart odaszervezve. Egészen pontosan Firenzébe. Az útvonal kialakításával az olasz Tour de France győztesekre is emlékeznek majd a szervezők, többek között Ottavio Bottecchiára, aki épp száz éve, 1924-ben nyerte meg a francia körversenyt, az olasz bringások közül elsőként.

(A PelotonTales oldalon, TOURázzunk együtt angol nyelvű testvérblogján már most kiemelt szerep jut a Tour de France külföldre ruccanásaival kapcsolatos bejegyzéseknek. A következő hónapokban itt a TOURazzunk együttön is lényegesen több szó esik majd erről a jelenségről.)

Mivel 2024 a párizsi olimpia éve, s a rendezvények alig pár nappal a Tour de France vége után kezdődnek, hogy minimalizálják az ezzel járó logisztikai és közbiztonsági, ésatöbbi dilemmákat, a

Tour de France 121 éves története során először nem Párizsban ér majd véget.

Nizza lesz a célállomás, s az utolsó élőtt és az utolsó szakasz is a város körül fog zajlani.


VUELTA A ESPANA 2024

(2024. augusztus 17-szeptember 8)

Az útvonalról szokás szerint december folyamán ismerhetjük majd meg a részleteket.