Tour de France 2019 – 18. szakasz (Embrun – Valloire)

18. szakasz

 2019. július 25. csütörtök

Embrun – Valloire

 (208 km)

Profil:

Col de Vars:

Col d’Izoard

Col du Galibier

Utolsó kilométerek: 

 

Mini-itiner: 

11:10-––:–– | km –––,–/–––,– | semleges start: Embrun
11:25-––:–– | km ––0,0/208,0 | éles start: Embrun
11:46-11:49 | km –13,0/195,0 | kat. 3: Côte des Demoiselles Coiffées (3,9 km à 5,2%)
12:31-12:38 | km –45,0/163,0 | sprint: Les Thuiles
13:38-13:54 | km –82,5/125,5 | kat. 1: Col de Vars (9,3 km à 7,5%)
14:59-15:27 | km 133,0/–75,0 | kat. HC: Col d’Izoard (14,1 km à 7,3%)
16:38-17:19 | km 189,0/–19,0 | kat. HC/Bonus: Col du Galibier (23,0 km à 5,1%)
16:58-17:41 | km 208,0/––0,0 | cél: Valloire

Esélylatolgató/előzetes:

Warren Barguil (Arkea-Samsic) 2012-ben a Tour de l’Avenieren, au U23-ok Tour de France-án (amelyet akkor meg is nyert) már nyert egy hasonló  felépítésű szakaszt az Alpokban. A prokontinentális csapatban versenyző francia bajnok most is ott lábatlankodik a fő esélyesek között, és többször is megmutatta magát, nem lenne meglepő, ha ezen a szakaszon is a főszereplők között lenne.

Izoard és Galibier a mai szakasz két fő látványossága, az első 1922, a másik 1911 óta van rendszeresen programon. Érdekesség viszont, hogy idén nincs a “kistesó”, a Télégraph a 23 kilométeres monstrum előtt.

Romain Bardet (Ag2R) úgy tűnt, hogy  belekezdett a hegyi pontok gyűjtögetésébe, s ha másként nem, legalább így szeretne Párizsban dobogóra állni, kérdés, hogy a múlt vasárnapi teljesítménye mennyiben konzerválódott az Alpokra is. Hegyi pontokat ma lehet bőven gyűjteni, s valószínűleg a hegyi királyi címért folytatott versenyben jelenleg élen álló Tim Wellens (Lotto-Soudal) – tekintve a hegyek nagyságát –  már nem nagyon avatkozik majd ebbe a hajszába bele.

A lehetséges szakaszgyőztes személyét illetően ismét érdemes Vincenzo Nibalit (Bahrain-Merida) megemlíteni, többször is nekivágott már szökésnek, de aztán félúton meggondolta magát, mondván mégsem az a nap lesz az igazi számára. De talán épp ma úgy jön ki a lépés, hogy.

Az Education  Firstből vasárnap Rigoberto Urant emeltem ki, de talán Michael Woods  egy fokkal mozgékonyabbnak tűnik.

És itt van még természetesen Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) is azok közül, akik a csapatuk komolyabb támogatása nélkül boldogulnak a hegyekben.

Merthogy a szakasz hossza és a 19 kilométeres lejtmenet miatt inkább valószínűbb, hogy nem az összetett elsőségért folytatott küzdelem legfőbb szereplői közül kerül ki a szakaszgyőztes.

Másrészről egy ilyen kiélezett versenyhelyzetben és ilyen kiváló versenyzőkkel teli mezőnyben bármi előfordulhat, ami felülírja a megszokott taktikákat, berögzült mechanizmusokat.

Luke Rowe (Ineos) és Tony Martin (Jumbo-Visma) kizárásával (ha csak nem történik váratlan fordulat az ügyben, maradni fog a zsűri döntése) Geraint Thomas és Steven Kruijswijk is nagyjából hasonló funkciójú emberét vesztette el.  A Jumbo-Visma egyébként Wout Van Aer kiválásával már eleve egy fővel kevesebb versenyzővel rendelkezik.

Ennek ellenére valószínűsíthetőnek tartom, hogy a sárga-feketék fogják a Galibier utolsó kilométerein a tempót menni és a többieket morzsolni, a végső pontján a hegyi szakaszoknak eddig is ők domináltak. Így aztán a fő esélyesek közül véleményem szerint Kruijswijk az, akiből a leginkább kinézhető, hogy ma szakaszt nyer.

Nagy kérdés, hogy a Movistar most a tempómenős vagy a szökésbe több embert előreküldős taktikát választja majd, mindenesetre Mikel Landa a másik olyan versenyző abból a típusból, akinek jó csapat van és egyben az élmezőnyben is található, aki ma hazaérhet.

Nem hiszem, hogy ez a mai Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) napja lenne.

Az Ineosban sem érződik az az átütő erő, ami  éveken át jellemezte a Skyt, hiába Thomas második helye, mintha ő is és  Egan Bernal is csak úsznának az árral, ha a hegytető közelébe ér az esélyesek fő csoportja.

A sárga trikósnak, Julian Alaphilippe-nek (Deceuninck-Quick Step) egyszerűen nincs más esélye, mint úszni az árral,  meglepetés lenne, ha a Galibier-n Enric Mason kívül akadna még embere, de az ifjú spanyol is eléggé bizonytalan segítőnek bizonyult a múlt héten. Mégis, nem lehetetlen, hogy Alaphilippe tényleg meg tudjon úgy kapaszkodni az esélyesek maradék csoportjában, hogy még holnap is ő viselhesse a sárga trikót, sőt az sem kizárt, hogy akciót, támadási kísérletet lássunk ma tőle.

 Élő közvetítés a TOURázzunk együttön: 

A szakasz kezdetétől.  –

További kapcsolódó/hasznos:

Összetett állása a 17. szakasz után:

Tour de France 2019 – összetett állása a 17. szakasz után

Verseny feladók listája (a 18. szakasz rajtjakor frissítve):

Tour de France 2019 – a versenyt feladók listája

Kapcsolódó bejegyzések
Jól hajrázott Sebastian Langeveld (Team EF1) az utolsó helyért folytatott küzdelemben,ugyanis a 20. szakasz végére
1 Egan Arley Bernal Gomez (Col) Team Ineos 79:52:52 2 Geraint Thomas (GBr) Team Ineos
2019. július 27. szombat Albertville - Val Thorens (59 km) 1 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain
FRISSÍTS 16.34 Alaphilippe is célba ért. 16.31 Nomes est omen, Vincenzo Nibali megnyerte a szakaszt.
20. szakasz 2019. július 27. szombat Albertville-Val Thorens (59 km)Rendhagyó szakasz, így rendhagyó programismertetés. Az

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.