TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Köztudott, hogy a hőskorban a Tour de France különösebbnél különösebb figurákat vonzott be saját különleges világába. Ilyen furcsa fazon volt Henri Pépin (1864-1915) is, aki úgy gondolta, nem elég érdekes a szimpla részvétel a körversenyen, inkább feldobja néhány egyedi ötlettel. Például azzal, hogy két olyan útitársat is benevez, akiknek nincs más feladata, csupán szórakoztató társaság lenni a hosszú szakaszokon.Henri Pépin azon jómódúak közé tartozott, aki könnyen szentelhette mindennapjait különféle sporttevékenységnek az előző századforduló sport szempontból forradalmi korszakában. 1895-ben (valószínűleg) a fiával együtt egy tandem kerékpáron tette meg a Párizs és Agen közötti nagyjából 700 kilométeres utat 57 óra és 45 perc alatt. Erről a tettéről amúgy a két évvel később megjelent bringás könyvéből (is) tudhatunk.

Szívesen járta két keréken Európa útjait és fotózott, amerre csak megfordult. A korabeli fényképezőgépeket magával cipelni minden bizonnyal bonyolultabb cselekedet lehetett, mint amilyennek a mi 21. századi világunkból reflexszerűen elképzeljük.

Pépin már az 1905-ös Tour de France-on is elindult, azonban nem fejezte azt be, a hetedik szakaszon feladta a versenyt. Ugyanakkor valószínűleg ez volt az az esemény, amelyen Jean Dargassiers-rel megismerkedett, aki két év múlva aztán egyik személyes útitársa lett. A másik kerekest  pedig Henri Gaubannak hívták.

Merthogy Pépinnek az az ötlete támadt, hogy benevezi magát és két másik bringást a Tourra, ám

valójában nem a verseny lenne a lényeg, hanem hogy útközben a legelőkelőbb éttermekben étkeznének, valamint a legfinomabb hotelekben aludnának.

Dargassiers-t és Gaubant szokták a Tour első domestique-jeinek (segítőinek, felvezetőinek) is nevezni, ám a kifejezés nem teljesen állja meg ez esetben a helyét, hiszen Pépinnek esze ágában sem volt komolyan versenyezni, a két kísérője nem a riválisokkal szembeni előnyét volt hívatott elősegíteni, csupán tényleg két útitárs volt, akit benevezett magával együtt a közös luxustúrára.

A nagy kaland végül idő előtt, az ötödik szakaszon ért véget. Ám a két felbérelt útitárs így sem bánkódhatott, hiszen Pépin pont annyit fizetett nekik, amennyit az összetett győztes is kapott a verseny végén.

Henri Pépin még egyszer, 1914-ben rajthoz állt a Tour de France-on, de ezt a versenyt sem fejezte be.