TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Noha majdnem 100 kilométerrel található a cél előtt, a 2,5 kilométeres ötcsillagos besorolású macskaköves szektor akár a Paris-Roubaix végimenetelét is befolyásolhatja.

A Trouée d’Arenberg a kerékpársporttól eltekintve, úgymond saját jogán is történelmi helyszín, hiszen az út még Napoleon katonái számára volt lefektetve.

A környéken egészen az 1990-es évekig működő szánbánya is  fontos szerepet játszott abban, hogy a hely a kerékpársport egyik legendája legyen: Jean Stablinski, az 1950-es és 1960as évek egyik meghatározó francia versenyzője profi bringás karrierje előtt ebben a bányában dolgozott, így jól ismerte a könyéket.

Mivel a 2. világháború után a francia vidék modernizációja során sorra aszfaltozták le az addigi macskaköves utakat, a Paris-Roubaix speciális jellege kezdett eltűnni, új (pontosabban még meglévő) macskaköves szektorok után kellett kutatni, hogy továbbra is fennmaradjon a verseny keménységének legendája. Így aztán kapóra jött Stablinski ötlete.

1968-ban került sor Arenberg debütálására, ez volt egyben Stablinski utolsó profi éve is.  A premier ennél nevezetzesebb eseménynel egy ebe esett: ebben az évben nyerte először Paris-Roubaix-t Eddy Merckx.

1974 és 1983 között ugyan túl veszélyesnek ítélték a szervezők, így kihagták a programból, ám azóta is rendületlenül az őtvonal része, sőt az egyik kritikus pontja a versenynek.

Érdekessék még, hogy noha a Tour de France-on időről-időre szerepet kapnak közkeletűen “Roubaix-szakaszoknak” nevezett etapok, amelyek részben érintik a híres egynapos verseny útvonalát, a Tour soha nem látogatott el az Arenbergre.