TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

1989-ben Laurent Fignot Tour de France győzelmét annyira biztosra vették a francia lapok, hogy már a mindent eldöntő utolsó szakasz előtt nyomdakészen álltak az őt életető címlapok. Aztán jött Greg LeMond és minden idők addigi leggyorsabb Touron nyújtott egyéni időfutam teljesítménye. 

Laurent Fignon (1960-2010) aki nem csak szemüvege miatt kapta a Professzor becenevet, hanem mert egyike volt azoknak kerékpárosoknak, akik  egyetemre is jártak (műszaki kar, de csak szülői kívánságra, idővel fel is adta), 1983-ban, alig 23 évesen nyerte pályafutása első Tour de France-át. Eredetileg nem tervezték küldeni a versenyre, mivel nem sokkal előtte benne volt a csapatban, amely Bernard Hinault-t Vuelta-győzelemhez segítette. Ám a bajnok sérülés miatt inkább kihagyta a hazai körversenyt, így került be az ifjú titán a keretbe. A csapat részéről úgy gondolták, hogy ebben a helyzetben majd inkább szakaszgyőzelmekre mennek rá, Fignon és Marc Madiot pedig a debütánsok versenyében (a fehér trikós verseny elődje) törhetnek   babérokra.

A kilencedik szakaszon változott a helyzet, amikor Fignon összetettben felkúszott a második helyre Pascal Simon mögött. Innentől egyértelmű volt a cél, de sikeréhez szerencse (avagy másnak balszerencse) is kellett. Simon a következő szakaszon bukott, de még hét etapon keresztül állta a sarat sárga trikósként, törött lapockacsonttal. A 17. szakaszon azonban fel kellett adnia versenyt. Az új összetett első Fignon a következő etapokon képes volt visszaverni a támadásokat, majd az 21. szakaszon még ráadásként az időfutamot is megnyerte.

A második Tour de France győzelmét következő évben aratta. Mivel Hinault elszerződött a Renault-tól, immáron Fignon volt az egyértelmű első számú versenyző a csapatnál. Ez az év a volt csapattárssal szembeni párviadalt hozta, amelyből a Professzor került ki győztesen.

1989-ben egyértelműen az előző évi győztes, Pedro Delgado volt a Tour de France nagy esélyese, ám jócskán alulteljesített a prológon és az azt követő csapat időfutamon, így aztán Laurent Fignon és Greg LeMond párharcává vált az esemény, melyet az egyik legnagyszerűbb Tour de France-ként tartanak számon.

Összesen 5 időfutam volt a versenyen, egy csapat és négy egyéni, ebből egy hegyi crono.  A csapat időfutamot Fignon csapata a Super U nyerte, az 5. szakasz egyéni időfutamát pedig Greg LeMond. Az amerikai a triatlonistáknál már megszokott, de az országúti kerékpárosoknál még újnak számító időfutam kormányt használta, valamint áramvonalas bukósisakot viselt. A 73 (!) kilométeres  távon majdnem egy percet vert Fignon-ra, ezzel át is vette a vezetést összetettben, igaz csupán 5 másodperccel.

A következő fordulópont a 10. szakasz volt a Pireneusokban, többek között a  Tourmalet-val és az Aspinnel, ahol LeMond támadott ugyan, de Fignon jól kontrázott, így 12 másodperc előnnyel ért célba, s összetettben is újra az élre állt, összesen 7 másodperccel.  A 15. szakasz egy 39 kilométeres hegyi időfutam volt két 1. kategóriás emelkedővel, a szakasz eredményét tekintve nem Fignonék játszották a főszerepet, de a figyelem  mégis rájuk irányult: a szakasz végén LeMond állt az élen összetettben 40 másodperc előnnyel. A következő szakaszon az Alpokban, többek között az Izoard-on az amerikai újabb 13 másodpercet nyert ellenfelén.

Aztán jött a 17. szakasz, Croix de Fer, Galibier és Alpe d’Huez. Fignon és Delgado elléptek, LeMond nem tudott velük tartani, meg is lett az eredménye: a nap végére 26 másodperc hátrányba került a lófarkas franciával szemben. Az utolsó szakasz – a mindent eldöntő 24,5 kilométeres egyéni időfutam  – előtt Fignonnal 50 másodperc volt az előnye.

Greg LeMond természetesen újfent az áramvonalas felszerelésében versenyzett, meg is nyerte a szakaszt. Aktuális sárga trikósként Fignon rajtolhatott el és utolsóként érkezett a Champs Elysées-re. Számítások szerint, amikor ráfordult a híres párizsi sugárútra, még ő állt összetettben az élen. Mire célba ért, 8 másodperccel többet mutatott az óra, mint amennyi az összetett győzelemhez kellett volna. Egy aerodinamikai szakember számításai szerint Fignon már azáltal megtarthatta volna első helyét, ha szimplán levágja a lófarkát.

Amikor Fignont a későbbiekben úgy emlegették, hogy a bringás, aki elvesztett egy Tour-t , ő mindig úgy reagált rá, hogy de megnyert kettőt.

A 8 másodperc különbség pedig azóta is rekord, minden idők legszorosabb végeredménye.