TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Alapvető információk és sok-sok sport és kultúrtörténeti érdekesség a 2024-es Tour de France-szal kapcsolatban a TOURázzunk együtt blogon.

 

Mikor kezdődik a Tour de France?

A 2024-es Tour de France 2024. június 29-én rajtol Firenzéből. Ez lesz az első alkalom, amikor a verseny Olaszországban veszi majd kezdetét. Természetesen a francia körverseny már többször ellátogatott a szomszédos országba, de most először rendezik ott a Grand Depart-t is. A mezőny három napon át marad Itáliánan, majd a negyediken lépi át a határt, hogy aztán rögtön nekiveselkedhessen a Galibier emelkedőjének.

 

Meddig tart a Tour de France?

A 2024-es Tour de France 2024. július 21-én ért majd véget Nizzában. Történelmi jelentőségű nap lesz, hiszen a verseny eddig kivétel nélkül mindig Párizsban ért véget. Most az olimpia időbeli közelsége (pár nappal kezdődik majd csak a Tour vége után) miatt döntöttek a szervezők erről az újításról.

Melyik híres emelkedők lesznek a 2024-es Tour de France programjában?

A 2024-es Tour de France a Galibier-vel indít, rögtön már a negyedik szakaszon. Azonban ha jól megnézzük az útvonalat, a programot idén kevésbé a klasszikus hegyi szakaszok, inkább a dimbes-dombosak fogják uralni, amelyek persze legalább annyira érdekesek és esemémydúsak tudnak lenni,  ha megfelelően támadókedvű mezőnyről van szó.

 

Hagyományosabb struktúrájú hegyi szakaszokra a második hét végéig kell várni. Lesz Tourmalet, de nem lesznek állándó kísérői, az Aspin és az Aubisque. A 14. szakasz a Pla d'Adet emelekdőjén, a 15. pedig (július 14-én) a Plateau de Beille-en ér véget. (Vigyázat, ez utóbbi nem összekeverendő a Plateau des Belles Filles emelkedőjével!)

A mezőny a verseny vége előtt visszatér még az Alpok környékére, a nagyöreg emelkedők közül a Col de Vars szerepel majd a programban.

Az utolsó, mindent eldöntő emelkdő a Col de la Couillole lesz.