vasárnap, október 24, 2021
Egynaposok Fókuszban az ötvenes évek Kerékpáros ki kicsoda

Kerékpáros ki kicsoda: Serse Coppi

Serse Coppi, Fausto Coppi öccse

Serse Coppi négy évvel volt fiatalabb bátyjánál, a nagy Faustónál. Ő is, ahogyan az idősebbik fivér, Castellaniában született.

Serse Coppi 1946-ban vált profi kerékpárossá, természetesen a Bianchi csapata szerződtette Fausto legfontosabb segítőjeként. Mindazonáltal, a kisöcsinek is megvoltak a maga egyéni sikerei. 1949-ben például Paris-Roubaix-t nyert, még ha ugyan vitatható körülmények között is.

Történt ugyanis, hogy a célvonalon elsőként áthaladó André Mahé rossz kapun érkezett a velodrome-ba, miután egy rendőr félrenavigálta. Így Mahé, ugyan tudta nélkül, de megszegte a verseny szabályait. Az üldözők közül Serse haladt át először a célvonalon, így aztán Fausto minden befolyását latba vetve próbálta elérni, hogy a zsűri az öccsét hozza ki győztesnek. A jogi huzavona hónapokig tartott, mígnem az illetékesek mindkét versenyzőt győztesnek kiálltották ki.

1951-ben egy héttel a Tour de France rajtja előtt a Coppi fivérek részt vettek a Giro del Piemontén. Torino belvárosában, az utolsó kilométeren történt egy bukás, amelybe belekeveredett Serse is. Konkrétan a kerékpárja beragadt a villamosssínek közé.  Serse földre került, nem tudta folytatni a versenyt, ám a hotelig biciklin ment.

Senki sem gondolta, hogy komoly sérülése lenne. Csak később fordult rosszabbra az állapota, s elhunyt, mielőtt meg tudták volna műteni.

Kapcsolódó bejegyzések
Az 1903-ban először megrendezett Tour de France rögtön nagy siker lett. Olyannyira, hogy a népszerűsége
1963 rendkívüli év volt az országúti kerékpársport, ezen belül is a háromhetes versenyek történetében. Amikor
Miközben napjainkban természetes, hogy egy háromhetes kerékpárverseny a nagy hegyekben dől el, addig a Tour
A rószaszín trikó (maglia rosa) első viselője, Learco Guerra 1902. október 14-én született az olaszországi
1914. május 21-én 81 versenyző rajtolt el a La Gazzetta dello Sport milánói székháza elől.

Similar Posts