csütörtök, november 26, 2020
Giro d'Italia Giro d'Italia retró Giro d'Italia vintage Kerékpáros ki kicsoda

Kerékpáros ki kicsoda: Learco Guerra

Learco Guerra

A rószaszín trikó (maglia rosa) első viselője, Learco Guerra 1902. október 14-én született az olaszországi Bagnolo San Vito településen.

A labdarúsággal történő rövid idejű kapcsolatoa után Guerra 1928-ban vált profi kerékpárossá, sőt, a korszak egyik legeredményesebb versenyzőjévé mind a háromhetes versenyek, mind az egynaposok terén.

Guerra kétszer részt vett  a Tour de France-on is (130-ban és 1933-ban), mindkét esetben második helyen végzett összetettben, ezenkívül pdig összesen hát szakaszt nyert.

Még eredményesebbnek bizonyult részvétele a hazai háromhetesen, a Giro d’Italián. 1931-ben, a rószíszín trikó debütálásakor ő nyerte az első szakaszt, tehát ő ölthette magára elsőként a híres mezt. (Itt érdemes megjegyezni, hogy több nemzetközi weboldal ezt Francesco Camusso, az 1931-es Giro d’Italia győztesének nevéhez köti, ám a mezt már az első szakasztól fogva osztották, akkor pedig Guerra állt értelemszerűen az élen szakaszgyőzelme következtében.)  Guerra egész jó formában volt ezen a versenyen, négy szakaszt is nyert az elején, de a nyolcadik szakasz utn kénytelen volt feladni a versenyt.

Jobban összejöttek neki a dolgok az 1934-es Giro d’Italia során, amikor 10 szakasgyőzelem mellett az összetett elsőséget is begyűjtötte. Az olasz körversenyek tekintetében egyébként összesen 21 szakaszgyőzelmet gyűjtött össze karrierje során.

Az  1934-es év más szempontból is sikeres volt számára: nyert Giro di Lombardiát és több más olasz egynapost is. Ezenkívül volt világbajnok (még 1931-ben) és Milano-Sanremo győztes (1933) is.

Visszavonulása után szakvezetőként dolgozott, irányította többek között Federico Bahamontest, Charly Gault, Hugo Kobletet és Rik van Looyt is.

Kapcsolódó bejegyzések
1946 és 1951 között egy speciális mezzel díjazták a Giro d'Italián az utolsó helyezettet. Ez
Serse Coppi négy évvel volt fiatalabb bátyjánál, a nagy Faustónál. Ő is, ahogyan az idősebbik
Gösta Petterson 1940. november 23-án született a svédországi Alingsås településen.  Neve leginkább 1971-es Giro d'
1963 rendkívüli év volt az országúti kerékpársport, ezen belül is a háromhetes versenyek történetében. Amikor
Van egy kávéház Párizs Mortgeon nevű külvárosában, amely 117 évvel ezelőtt történelmi jelentőségű esemény tanúja

Similar Posts