TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

A rószaszín trikó (maglia rosa) első viselője, Learco Guerra 1902. október 14-én született az olaszországi Bagnolo San Vito településen.

A labdarúsággal történő rövid idejű kapcsolatoa után Guerra 1928-ban vált profi kerékpárossá, sőt, a korszak egyik legeredményesebb versenyzőjévé mind a háromhetes versenyek, mind az egynaposok terén.

Guerra kétszer részt vett  a Tour de France-on is (130-ban és 1933-ban), mindkét esetben második helyen végzett összetettben, ezenkívül pdig összesen hát szakaszt nyert.

Még eredményesebbnek bizonyult részvétele a hazai háromhetesen, a Giro d’Italián. 1931-ben, a rószíszín trikó debütálásakor ő nyerte az első szakaszt, tehát ő ölthette magára elsőként a híres mezt. (Itt érdemes megjegyezni, hogy több nemzetközi weboldal ezt Francesco Camusso, az 1931-es Giro d’Italia győztesének nevéhez köti, ám a mezt már az első szakasztól fogva osztották, akkor pedig Guerra állt értelemszerűen az élen szakaszgyőzelme következtében.)  Guerra egész jó formában volt ezen a versenyen, négy szakaszt is nyert az elején, de a nyolcadik szakasz utn kénytelen volt feladni a versenyt.

Jobban összejöttek neki a dolgok az 1934-es Giro d’Italia során, amikor 10 szakasgyőzelem mellett az összetett elsőséget is begyűjtötte. Az olasz körversenyek tekintetében egyébként összesen 21 szakaszgyőzelmet gyűjtött össze karrierje során.

Az  1934-es év más szempontból is sikeres volt számára: nyert Giro di Lombardiát és több más olasz egynapost is. Ezenkívül volt világbajnok (még 1931-ben) és Milano-Sanremo győztes (1933) is.

Visszavonulása után szakvezetőként dolgozott, irányította többek között Federico Bahamontest, Charly Gault, Hugo Kobletet és Rik van Looyt is.