TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Jacques Marinelli, a jelenlegi (2020 októbere) legidősebb még élő egykori sárga trikó viselő 1925. december 15-én születetett a franciaországi Blanc-Mesnil településen.

Marinelli 1949 és 1955 között volt professzionális kerékpáros. Csupán utolsó szezonjában nem vett részt a Tour de France-on. Legsikeresebb szereplése mindenképp az 1949-es kiírás volt, amikor hat napig viselhette a legendás sárga trikót.

Mint közismert, az 1949-es Tour de France minden idők egyik legnagyobb versenye volt, köszönhetően a két szuperlegenda, Fausto Coppi (a verseny győztese) és Gino Bartali (a címvédő) párharcának. Ebbe a történetbe csöppent bele a francia versenyző, természetesen egyáltalán nem érdemtelenül. Többek között ő volt az egyik szökevény azon a szakaszon, amikor Coppi – a másik szökevény – bukott és mivel megvárta a saját pótkerékpárját, 18 perc hátrányt szerzett össze összetettben. Marinelli a 10. szakaszon volt egyébként kénytelen átadni a vezetést a harmadik olasz sztárnak, Fiorenzo Magninak (aki aztán Bartali ellenében vesztette el a pozícióját, hogy ő pedig Coppival szemben maradjon alul).

Marinelli csupán 28 éves volt, amikor visszavonult.  Mindazonáltal egyike volt azon szerencsés kerékpárosoknak, akik megtalálták a helyüket a civil életben is: egy bútorgyár igazgatója volt. A  sikeres integrációért francia állami kitüntetésben is részesült.

Állítólag még a mai napig megvannak a sárga trikói, bár a hírek szerint a molyok már jócskán megrágták őket.