TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Giovanni Gerbi minden idők legidősebb Giro d’Italia résztvevője volt az 1932-es körversenyen a maga 47 évével.

Az ördögi bringás

Az 1885-ben született olasz Giovanni Gerbi, a „Vörös Ördög” (Diavolo Rosso) az országúti kerékpársport hőskorának egyik közismert figurája volt. .

Többek között ő nyerte az első Giro di Lombardiát (1905), de az első Milano-Sanremo (1907) során is több okból a figyelem középpontjába került.

Mivel a tervezett útvonal környékén szokott edzeni, így a szervezők attól tették függővé a Turchino hágó útvonalba illesztését, hogy Gerbi és edzőpartnerei átjutnak-e az akkor még meglehetősen kezdetleges állapotú útszakaszon. A versenyen pedig azzal okozott botrányt, hogy előzetesen megállapodott csapattársával, a francia Lucien-Petit Bretonnal (a későbbi győztessel), akinek lényegesen több honoráriumot ajánlottak fel az első helyért, hogy hozzásegíti a diadalhoz, ha utána elfelezik a győztesnek járó pénzdíjat. Petit-Breton rábólintott az ajánlatra. A versenyen azonban egy másik francia kerékpáros, Gustave Garrigou is jól teljesített, akit a cél előtt Gerbi, hogy ne ússzon el Petiit-Breton elsősége, s vele az ő pénze, még nyakon is ragadott, hogy megállítsa. Később azonban azt állította, hogy pont fordítva történt az eset.

Gerbi és a Giro

Giovanni Gerbi nem érkezett tapasztalatlanul az először 1909-ben megrendezett Giro d’Italiára, hiszen többször részt vett a többszakaszos körversenyek prototipusán, a Tour de France-on is. Az első olasz körverseny előtt őt és Luigi Gannát tekintették a verseny nagy esélyeseinek, ám végül harmadik lett. 1911-ben a függetlenek („isolati”) között első helyen végzett, és összetettben harmadik lett, míg a következő évben, amikor – egyszeri alkalomként a verseny történetében – egyéni győztest nem hirdettek, hanem helyette csapatok versenyeztek, szintén harmadik helyen végzett Giovanni Rossignoli, Pierino Albini és Lauro Bordin csapattársaként.

Az 1. világháború miatti többéves kihagyás után Gerbi 1920-ban tért vissza a Giro d’Italiára, de kizárták, mert autóval húzatta magát. Vissza is vonult a profi versenyzéstől, hogy aztán 1926-ban, 41 évesen újra visszatérjen. Ez a Giro sem sikerült neki jól, két szakasz után kellett távoznia.

Az utolsó Giro

Giovanni Gerbi 1932-ben utoljára még egyszer rajhoz állt az olasz körversenyen, így ő minden idők legidősebb Giro résztvevője. Sajnos már az első szakaszon jócskán időlimiten túl ért célba, s az összetett helyekért vívott küzdelmen kívül folytatta a versenyzést.

Gerbi ebben az évben aztán végleg visszavonult.

(A kísérőképen a fiatal Gerbi)


További történetek a kerékpársport hőskorából:

Paul Duboc egy ellenőrzőponton az 1911-es Tour de France-on

Mérgezéses rejtély a Tour de France-on

Paul Duboc (1884-1941) négy szakaszt nyert, valamint összetett második helyezést ért el a Tour de France-on 1911-ben. Első ránézésre kiváló eredménynek tűnik […]

Henri Pépin a különc bringás, aki luxuskirándulássá változtatta a Tour de France reszvételét.

Luxusbringások az 1907-es Tour de France-on

Köztudott, hogy a hőskorban a Tour de France különösebbnél különösebb figurákat vonzott be saját különleges világába. Ilyen furcsa fazon volt Henri Pépin […]

Giovanni Gerbi a kerékpársport hőskorának egyik közismert figurája, minden idők legidősebb. Giro d'Italia rézstvevője

Giovanni Gerbi utolsó Girója (Giro d’Italia 1932)

Giovanni Gerbi minden idők legidősebb Giro d’Italia résztvevője volt az 1932-es körversenyen a maga 47 évével. Az ördögi bringás Az 1885-ben született […]

Tourmalet 1910

A Tourmalet legendája – avagy hogy is volt az a medvés sztori?

Miközben napjainkban természetes, hogy egy háromhetes kerékpárverseny a nagy hegyekben dől el, addig a Tour de France történetének hajnalán egészen 1910-ig kellett várni, hogy a verseny a Pireneusokba látogasson.

Giro d'Italia 1914

A Giro d’Italia, amelyet csak nyolcan fejeztek be

1914. május 21-én 81 versenyző rajtolt el a La Gazzetta dello Sport milánói székháza elől. A verseny végére azonban mindössze csak nyolcan maradtak.

A népszerűség tette (majdnem) tönkre: Tour de France 1904

Az 1903-ban először megrendezett Tour de France rögtön nagy siker lett. Olyannyira, hogy a népszerűsége okozta majdnem a vesztét is egyben. Kevésen […]

Paris-Roubaix 1936

Elnézték a győztest (Paris-Roubaix 1936)

A Paris-Roubaix több mint 120 éves története bővelkedik ellentmondásos versenyekben és téves vagy egyenesen botrányos eredményhirdetésekben. Az egyik nevezetes eset 1936-ban történt.

Paul de Man

Kivégezték volna, de véget ért a háború

Kivégezték volna, de véget ért a háború
Az 1. világháború során a kerékpáros mezőny számos sikeres tagja – köztük több Tour de France győztes is – életét vesztette. A belga Paul Deman azon szerencsések közé tartozott, akik túlélték az öldöklést. Az ő esetében ez azonban tényleg óriási szerencsén múlt. Kétszer is.