TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Ikonikus Giro d’Italia pillanatok a TOURázzunk együtt blogon. Gino Bartali és Fausto Coppi a Dolomitokban (Giro d’Italia 1940).

Gino Bartali vezeti Fausto Coppit 1940-ben a Giro d'Ialiá

Az 1940-es Giro d’Italia előtt Gino Bartali már kétszer is (1936 és 1937) megnyerte az olasz körversenyt, valamint egyszer a Tour de France-t is (1938). Ő volt a Legnano csapat kapitánya a II világháború előtti utolsó Girón, a csapatban azonban helyet kapott egy 20 éves nagy tehetség, Fausto Coppi is, aki a 11. szakaszon megszerezte magának a maglia rosát.

Ehhez persze részben az is hozzájárult, hogy Bartali még a második szakaszon összeütközött egy kutyával. Értelemszerűen, a bukás következtében nem a legjobb formájában tekert a további szakaszokon. Talán távozott is volna a versenyről az incidens után, ám végül rábeszélték, hogy maradjon és támogassa a csapat feltörekvő sztárját. Ő volt az például, aki a fiatal versenyző számára mélypontot jelentő 16. szakaszon (gyomorproblémák egy csirkesaláta miatt) is átsegítette Coppit.

Ahogyan tette azt a következő napon, a Falzarego, Passo Pordoi, Passo Sella emelkedőivel teletűzdelt szakaszon. Coppi ugyanis kétszer is defektet kapott, és Bartali kötelességtudóan várt rá. Ám amikor fordult a kocka, és az idősebb versenyzőnek akadtak technikai problémái, akkor Coppi nem akarta bevárni. Csupán a csapatvezető Eberardo Pavesi problémamegoldó képességei mentették meg a helyzetet, megvedte a fiatal versenyzőt, aki így végül megállt Bartali kedvéért.

Nem ez volt persze az utolsó konfrontáció a két korszakos legenda között. Az 1949-es Tour de France-on például az olaszok szakmai vezetője, Alfredo Binda (maga is legenda saját jogon, a második Campionissimo) volt kénytelen legjobb diplomáciai készségeire hagyatkozni, hogy a két versenyző közti folyamas feszültség ne tegye az egész csapat szereplését tönkre.

Ez a bizonyos 17. szakasz az 1940-es Giro d’Italián egyébként a Passo Pordoi első szereplését is jelentette a verseny történetében.

A versenyt – minden idők legfiatalabb Giro győzteseként – végül megnyerte Fausto Coppi. Érdekes adalék a győzelméhez, hogy ekkor már be volt sorozva az olasz hadseregbe, csupán kapott egy harminc napos eltávot, hogy versenyezhessen.


Olvasgass további régi Giro d’Italia történeteket:

Giovanni Gerbi a kerékpársport hőskorának egyik közismert figurája, minden idők legidősebb. Giro d'Italia rézstvevője

Giovanni Gerbi utolsó Girója (Giro d’Italia 1932)

Giovanni Gerbi minden idők legidősebb Giro d’Italia résztvevője volt az 1932-es körversenyen a maga 47 évével. Az ördögi bringás Az 1885-ben született […]

Giro d'Italia legendás pillanat Brtali és Coppi Dolomitok hegyi xhakasz

Gino Bartali és Fausto Coppi a Dolomitokban (Giro d’Italia 1940)

Ikonikus Giro d’Italia pillanatok a TOURázzunk együtt blogon. Gino Bartali és Fausto Coppi a Dolomitokban (Giro d’Italia 1940). Az 1940-es Giro d’Italia […]

Giro d'Italia 1914

A Giro d’Italia, amelyet csak nyolcan fejeztek be

1914. május 21-én 81 versenyző rajtolt el a La Gazzetta dello Sport milánói székháza elől. A verseny végére azonban mindössze csak nyolcan maradtak.

Giro d'Italia fekete trikó

A fekete trikó története (1946-1951)

1946 és 1951 között egy speciális mezzel díjazták a Giro d’Italián az utolsó helyezettet. Ez volt a maglia nera, azaz a fekete […]

Foggal-körömmel a versenyben maradásért (Fiorenzo Magni, 1956)

Fiorenzo Magni (1920-2012) pályafutása során összesen háromszor nyert Giro d’Italiát (1948, 1951, 1955), Ronde van Vlaanderent (1949, 1950, 1951) és olasz nemzeti bajnokságot (1951, 1953, 1954) is. Öt alkalommal vett részt a Tour de France-on, s minden alkalommal állt legalább egyszer az összetett élén

Alfredo Binda, akinek fizettek, hogy távol maradjon a Giro d’Italiáról

Alfredo Binda 1925 és 1929 között összesen négyszer nyerte meg a Giro d’Italiát, a következő évben a szervezők fizettek neki, hogy tartsa távol magát, s így izgalmas maradhasson a verseny.