TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Fausto Coppi, az 1952-es Tour de France győztese nem vett részt a következő évi versenyen, javarészt a világbajnokságra készült. Ám júliusban a környéken edzett, így az egyik fontos szakaszon kilátogatott megnézni, hogyan is teljesítenek Louison Bobet-ék.

Louison Bobet a Col d'Izoard-on, miközben Fausto Coppi filmezi az 1953-as Tour de France 18. szakaszán

Coppi ismerte jól Bobet-t, tudta, melyik szakasz, melyik emelkedő fekszik neki, így nem véletlen hogy pont a Gap és Briançon közötti 165 kilométeres 18. szakaszra látogatott ki, amely során a versenyzőknek többek között a Col de Vars-t és a Col d’Izoard-t kellett megmászniuk.

A Col de Vars-on Jesus Loroño támadott az esélyesek csoportjából, őt követte, majd lejtmenetben le is hagyta Bobet. A francia bringás hamarosan utolérte a nap eredeti, de az összetett szempontjából jelentéktelen szökevénycsoportját, köztük csapattársát, Adolphe Deleddát, akinek egy ideig a segitségét is igénybe vehette.

Amikor Bobet az Izoard-t mászta, észrevette Coppit, még integetett is neki, majd nekiveselkedett legendásl lejtmenetének, melynek végén Briançonban nem csak a szakaszt nyerte meg, de az összetettbeli vezetést is átvette.