TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Talán kicsit nehéz is elhinni, de Fausto Coppi, az országúti kerékpározás egyik meghatározó legendája, csupán háromszor vett részt összesen a Tour de France-on közel két évtizedes karrierje során. Természetesen az 1940 és 1959 közötti évekbe éppen beleesett egy világháború is, valamint azt is érdemes számításba venni, hogy Coppi karrierje 1953 után meglehetősen meredeken kezdett lejtmenetbe. Mégis a mindössze három Tour szereplés, tekintve a hatást, amelyet az egész sportágra gyakorolt, még így is meglepően kevésnek tűnik.

Na de elég az előszavakból, nézzük csak, hogy miként is alakult az a három alkalom.

Tour de France 1949

Sokak szerint az 1949-es francia körverseny volt minden idők legjobb Tour de France-a. Coppi csupán pár héttel korábban nyerte meg a Giro d’Italiát, és a kerékpártörténet első Giro-Tour duplájára készült.

Alfredo Binda beszélget Fausto Coppival és Gino Bartalival az 1949-es Tour de France során
Alfredo Binda az olasz csapat két sztárjával, Fausto Coppival és Gino Bartalival az 1949-es Tour de France-on

Természetesen nem volt egy könnyű menet, nem csak számára, de csapattársa, Gino Bartali számára sem. Alfredo Bindának, az olaszok szakmai vezetőjének minden diplomáciai képességét be kellett vetnie, hogy ezt a két legendás bringást képes legyen kezelni, és még eredmény is érjen el.

Ez végül sikerült is, Coppi megnyerte a Giro d’Italia után ugyanazon évben a Tour de France-t is.

Tour de France 1951

Hugo Koblet meglepetésgyőzelmének éve. A svájci excentrikus bringás elsősorban a 11. szakaszon nyújtott szenzációs teljesítményével, legendás, több mint 100 kilométeres szóló szökésével alapozta meg összetett elsőségét. A sztárokkal teletűzdelt mezőny (a teljesség kedvéért, ott volt Fausto Coppi, Louison Bobbet, Raphaël Geminiani, Gino Bartali és Fiorenzo Magni) jócskán elszámította magát Koblet képességeivel kapcsolatban.

Négy legendás kerékpáros, Raphael Geminiani, Louison Bobet, Hugo Koblet és Fausto Coppi egymás mellett az 1951-es Tour de France-on
Az 1951-es Tour de France sztárjai: Raphaël Geminiani, Louison Bobet, Hugo Koblet és Fausto Coppi

Coppi számára azonban más okból lehetett emlékezetes ez a verseny, hiszen alig pár héttel jártunk öccse, Serse tragikus halála után. Értelemszerűen ez mélyen megviselte a versenyzőt, s minden bizonnyal közrerjtszott relative („csak” 10. hely összetettben) gyengébb teljesítményéhez.

A 14. szakaszon (amikor Koblet átvette a vezetést összetettben) nyújtott kirívóan gyenge teljesítménye azonban sokkal inkább egy kisebb ételmérgezésnek és nem mentális problémáknak volt köszönhető.

Tour de France 1952

Bizonyos szempontból 1952 tekinthető Fausto Coppi karrierje csúcsának, hiszen ismét úgy nyert Tour de France-t, hogy előtte megszerezte a Giro d’Italia elsőséget is.

Fausto Coppi teker felfelé Alpe d'Huezben, mögötte Jean Robic bírja egyedül a tempót az1952-es Tour de France-on
Csak Jean Robic bírta a tempót Coppival 1952-ben

Ráadásul a Touron nagyon nagyon nagyot ment, olyannyira, hogy a szervezőknek meg kellett dupláznia a második helyezésért járó díjat, hogy motiválja a többi versenyzőt is a versenyzésre.

1952-ben debütált a Tour de France-on a hegyi befutó szakasztípus. Rögtön három is volt belőle (Alpe d’Huez, Puy de Dôme és Sestriere), Coppi mindhármat meg is nyerte. Értelemszerűen ez azt is jelenti, hogy a Tour de France történetében ő volt az első hódítója Alpe d’Hueznek és Puy de Dôme-nak is.


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Készülj fel a 2024- es Tour de France-ra a TOURázzunk együtt bloggal!

Nézz vissza minden nap a Tour de France (2024. június 29 - július 21) előtt  és alatt!