TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Az 1985-ös Tour de France 17. szakasza Toulouse és Luz Ardiden között 209,5 km hosszú volt, és magába foglalta az Aspint és a Tourmalet is. Azonbab ellentétben e két legendás emelkedővel, amelyek 1910 óta rendszeres visszatérői a versenyprogramnak, a Luz Ardiden még csupán ekkor debütált a Tour de France-on. Úgy hírlik, a környék fotogén mivolta miatt tetszett meg az emelkedő a szervezőknek.

Miután Bernard Hinault (La Vie Claire) még a 14. szakaszon bukott, s orrát törte, aminek következtében bronchitistől szenvedett, a rivális Renault-Elf csapata megpróbálta őt lerázni a Tourmalet-re felfelé menet. Pedro Delgado saját elmondása alapján akkor döntött a támadás mellett, amikor meghallotta, hogy Hinault rákiált Luis Herrerára (Varta-Café de Colombia-Mavic). Greg LeMond (La VieClaire), Stephen Roche (La Redoute) és Fabio Parra (Varta Café de Colnombia-Mavic) tartottak vele.

A Luz Ardidenen aztán LeMond és Roche álltak az élre, ám az amerikai azt az utasítást kapta a csapatkocsiból, hogy ne támadjon, vagyis tulajdonképpen, hogy ne menjen a sárga trikóért, ami csapattársán,  Hinault-n volt ugyan, de ekkor még nem lehetett tudni, meddig bírja a francia az egészségügyi problémákkal. (Végül versenyben maradt és begyűjtötte ötödik összetett győzelmét is. Ennek ellenére LeMond rövid pórázon tartása a Tour de France történetének egyik legellentmondásosabb döntése volt.)

Közben további versenyzők is felzárkózhattak hozzájuk, Delgadónak alkalma lett újabb támadást indítani, amelyet immáron a célvonalig sikerült végigvinnie.