Poggio vagy nem Poggio, ez itt a kérdés (Milano-Sanremo 2019 előzetes)

Szökevénygyőzelem vagy mezőnyhajrá? Évről-évre ez a nagy kérdés az év első monumentális egynaposán, a  Milano-Sanremón . Az évtized első felében javarészt a sprinterek döntöttek egymás közt, 2017-ben a látványos trióról, míg tavaly egy klasszikus szóló diadalról szólt a versenyt.

Ne áltassuk magunkat, a 291 kilométeres versenyből minimum 240 kilométeren át nem nagyon történik semmi. A cél előtt nagyjából 150 kilométerrel található Turchino hágó a verseny történetében többször is fontos szerepet játszott – gondoljunk csak Fausto Coppi 1946-os szökevénygyőzelmére – , de ma már nehezen elképzelhető, hogy itt történjen valami meghatározó jelentőségű eset.

Azt írtam, minimum 240 kilométer,  mivel a cél előtti 51-től 38 kilométerig sűrűsödik össze három kis emelkedő, Capo Mele, Capi Cervo, Capo Berta, s nagyjából ezek a helyek azok, ahol, mondjuk úgy, elkezdődhet valamiféle mozgolódás, helyezkedés, taktikázás.

Az első olyan lehetőség, ahol már nagyobb valószínűséggel számíthatunk bármiféle meghatározó jelentőségű támadásra, az a Cipressa lehet, 21 kilométerrel a cél előtt. De még ez sem az igazi.

A legfontosabb pont, ahol a puncheurök megakadályozhatják a mezőnyhajrát, az a Poggio, 6 kilométerrel a cél előtt. Ha itt nem történik semmi meghatározó mozzanat, akkor már végképp a sprintereké a terep.

Úgy tűnik, az elemzők többsége mezőnyhajrával számol, s tény, hogy igencsak impozáns a mezőny e szekciója, ami egyet jelent azzal, hogy a csapataik értelemszerűen mindent megtesznek a szökési kísérletek megakadályozására. Itt lesz a versenyen az utóbbi öt év győztese, köztük a három klasszikus sprinter, a 2014 és 2016 közötti elsők: Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), John Degenkolb ( Trek Segafredo) és Arnaud Demare (Groupama-FDJ) is.

Csakhogy végignézve a rajtlistát, vannak a gyorslábúak között náluk is esélyesebbek: Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) és Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) ki-ki elleni küzdelmét láthattuk már két versenyen is (UAE Tour, Tirreni-Adriatico), de idén még nem találkoztunk olyan helyzettel, amikor ebbe a képletbe Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) is belekerült. Nos, a mostani verseny ilyen lesz, s úgy gondolom, hogy ha hármuk közül kell dönteni, érdemesebb most a hollandra tenni a zizit. S ne feledkezzünk meg a szintén jó pár győzelmet begyűjtő Sam Bennettről (Bora-Hansgrohe) sem, aki a Tirreno-Adriaticón kétszer is jobbnak bizonyult a Viviani-Gaviria duónál, valamint a februári versenyeken domináló Matteo Trentinről (Mitchelton-Scott).  Sprinter alternatívának itt van még végül Caleb Ewan (Lotto-Soudal), aki többször is bizonyította már, hogy képes boldogulni a nagydarab kollégák között.

Akár sprint, akár szökés, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) mindkettő esetben ott lehet a  végelszámolásnál, ahogyan ebbe a köztes kategóriába sorolnám Greg van Avermaetet (CCC) is. A két-három évvel ezelőtti nagy rivális duó szlovák tagja még nem sokat versenyzett az idényben, ráadásul a Tirreno-Adriatico előtt megfázással is küszködött, ami kicsit felborította az edzésprogramját, míg az olimpiai bajnok érezhetően jó erőben van, de kézzel fogható eredmények még nem társultak hozzá, eddig csupán a dobogó második fokáig tudott jutni az idei egynaposokon (Omloop Het Nieuwsblad).

Bár Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) a hét elején ugyan mezőnyhajrát nyert a Tirreno-Adriaticón, de legyünk nyugodtak afelől, hogy most ez nem fog előfordulni. Ennek ellenére a francia az egyik nagy esélyese a versenynek, bombaformában van,  és nagyon eltökélt afelől, hogy eredményesen zárja a márciust (Strade Bianche győzelem-pipa, két szakaszgyőzelem a Tirren-Adriaticón pipa).

A két legutóbbi győztes, Michał Kwiatkowski (Team Sky) és Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is ott lesz a mezőnyben. Kwiatkowski viselte a sárga trikót a múlt héten a Párizs-Nizzán pár napig, Nibali viszont még ennyi eredményt sem mutathat fel, azonban a Tirreno-Adriatico 5. szakaszán is érezhető volt egy pillanatig, hogy attól még, hogy sokszor érezzük úgy, hogy beleszürkül a mezőnybe, elvan, mint a befőtt, bármikor jöhet olyan helyzet, hogy egy megragadnivaló esélyt lát benne. Hasonlóan jó a “gyilkos”/támadó ösztöne Tom Dumoulinnek (Team Sunweb) is, akinek a februárja szintén halovány volt, de a Tirreno-Adriaticón mintha napról-napra jobb formába lendült volna.

Itt lesz még a Kuurne-Brüsszel-Kuurne győztes Magnus Cort Nielsen (Astana), míg a Deceuninck- Quick Step hét versenyzőjéből egyedül Tim DeClercq az, akinek egyértelműen a tempómenés a szerepe, Alaphilippe-en és Vivianin kívül alternatíva lehet még a 15. Milano-Sanremóján részt vevő, összességében 17. profi szezonját tekerő Philippe Gilbert, Yves Lampaert, az Omloop Het Nieuwsblad győztes Zdenek Stybar és sprintbefutó esetén Maximiliano Richeze is. Az ex-Quick Stepes Niki Terpstra (Direct Energie) is ott lesz a mezőnyben, s ahhoz képest, hogy prokontinentális csapatban versenyez, rendre szem előtt volt eddig minden egynaposon, amelyen részt vett az idényben. A Jumbo-Visma csapata is szolgál versenyzővel szökevényakció esetére: a Strade Bianchén idén is dobogós helyre érő Wout van Aerttel.

Bár esélye minimális, de értelemszerűen említésre méltó tagja a pelotonnak a világbajnok Alejandro Valverde (Movistar), valamint egy kicsit kakukktojás, hogy mit keres ezen a versenyen ebben  a mezőnyben Romain Bardet (Ag2R), másrészről azonban üdvözlendő, hogy az alkatához ennyire nem illő viadalt is ki akar próbálni legalább egyszer. Ugyanez érvényes Mikel Landára (Movistar) is, aki ráadásul egy január végi kulcscsonttörésből tér vissza a versenyzéshez.

Nagy hiányzók: Mark Cavendish (Dimension Data) és Marcel Kittel (Katusha-Alpecin).

A verseny 9:45kor indul útjáa, a Turchino hágó fél kettő-kettő körül, a három kisebb emelkedő fél négy-négy körül lesz programon. A lényeg (Cipressa-Poggio) fél öt után, a célba érkezés háromnegyed öt és fél hat között várható.

A versenyről élő szöveges közvetítés lesz itt a TOURázzunk együtt oldalán és a twitteren (angolul) is.

(Kísérőképen a 2017-es látványos hármas befutó.)

Útvonal és versenyprofilok

Rajtlista

 

Kapcsolódó bejegyzések
2019. október 12. szombat Bergamo - Como (243,0 km) TÉRKÉP PROFIL 10:30-––:–– | km –––,–/–––,–
2019. október 12. szombat AG2R LA MONDIALE (ALM) WorldTeam 1 LATOUR Pierre (Fra) 2 CHEREL
A Lotto-Soudal csapatánál nem kell szomszédba menni a jó egynapos menőkért, gondoljunk csak Tiesj Benootra,
2019. április 28. vasárnap Liège - Liège (256,0 km) 1 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro
FRISSÍTS!  17.02 Jakob Fuglsang is feliratkozik a monumentális egynaposok győztesei közé. S bár Sagan szempontjából

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.