184 kilométer hosszú  idén is a Strade Bianche útvonala, mely során 11 fehér köves szektorral (összesen 63 km) kell majd a versenyzőknek megküzdeniük. Az időjárás napsütést, s esetlegesen előforduló könnyed záport ígér. Nézzük, mire számíthatunk az útvonal illetve a résztvevők tekintetében!

ÚTVONAL

Minden valószínűség szerint a 8. szektortól kezdve (54 kilométerrel a cél előtt) indulnak majd be a dolgok, ekkor alakulhat majd egy komolyabb, nagy nevekkel teli csoport. A szektor a második leghosszabb a maga 11,5 kilométerével, így aztán aki itt lemarad a pillanatról, valószínűleg lemarad majd a versenyről is.

Ha visszatekintünk az elmúlt évek versenyire, meglehetősen gyakran találkozhattunk azzal a helyzettel, hogy az utolsó húsz kilométer környékén történik valami igencsak meghatározó eset a verseny végkimenetelét illetően. Tavaly is itt lépett meg Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), a későbbi győztes egy nagyobb csoporttól és fogta be, majd előzte meg a Romain Bardet (A2r) és Wout van Aert (Veranda’s Willems Crelan) duót. Ez  a mágikus hely a 10. szektorban található, érdemes tehát itt is nagyon figyelni majd az eseményeket.

A harmadik meghatározó pontja a versenynek már Sienában található, amikor meredekebben kezd emelkedni az út (Peter Sagan rendszerint itt szakad le), van egy 16%-os rész rögtön az utolsó kilométer elején. Ha addig nem dől el a verseny, a szűk utcákon tömörülő nézők igazi nagy csatának lehetnek szemtanúi. Ha valaki tetemes előnnyel érkezik ide (lsd Benoot), akkor pedig igazi diadalmenetben érhet célba az őt ünneplő közönség előtt.

A verseny profiljáért kattints ide!

FŐSZEREPLŐK

Tiesj Benoot a múlt heti Omloop Het Nieuwsbladon csúnyán kicsúszott egy kanyarban, de már akkor tudott volt, hogy sérülése nem komoly, így címvédőként rajthoz állhat ma is. A Lotto-Soudalból azonban én a múlt szombati harmadik helyezett Tim Wellenst egy fokkal esélyesebbnek és jobb formában lévőnek érzem,  de akármelyik érne elsőként a célba, a csapat biztos nagyon boldog lenne.

Wout van Aert tavalyi harmadik helye meglepetés is volt, meg  nem is.  A háromszoros cyclocross világbajnok első elit országútis versenyén vett részt, ugyanakkor, emlékszünk jól, a helyzet nem sokban különbözött azokhoz a terepviszonyokhoz, amelyekhez krosszkerékpárosként hozzászokott. Idén már a World Tour csapat Jumbo-Visma kerekese, a többiek pedig teljes mellszélességgel az ő sikeréért küzdenek majd.

Nincs új a nap alatt, mondhatnánk a legutóbbi három egynapos verseny eredményeit nézve, eddig idén is a Farkasfalka (Deceuninck-Quick Step) dominál a tavaszi klasszikusokon és fél-klasszikusokon. Zdenek Stybar (szintén egy egykori  cylocross világbajnok) ráadásul már nyert Strade Bainchét 2015-ben, következő évben pedig 2. lett, ő egészen biztosan várhatóan ott lesz a történések középpontjában ma is.  Más a helyzet Julian Alaphilippe-el, aki az elmúlt két hónapot Dél-Amerikában töltötte, versenyzett is (eredményesen, 3 szakaszgyőzelme van eddig a szezonban összesen) és edzőtáborozott is. Elsőre az ő csontozatát talán túl finomnak találnánk ehhez a versenyhez (de hát hasonlóképp vélekedtünk előzetesen Romain Bardet-ről is, aztán…), mindenesetre eléggé eltökélten nyilatkozott az utóbbi időben arról, hogy a legjobb eredményt szeretné elérni a fehér köveken (is).

Greg van Avermaet (CCC) már kétszer is második helyen végzett (2015, 2017), múlt hétvégén az Omloop Het Nieuwsbaldon nagyon erősnek mutatkozott, talán most kijön neki Sienában is a lépés. Ugyancsak hasonlókat lehet elmondani, azaz, hogy jó formában vannak, Alexey Lutsenkóról és Jakob Fuglsangról is. Az  Astana a hónap csapata volt februárban, azonban márciusban még nem könyvelhettek el sikereket.

Egy kategóriába sorolnám Vincenzo Nibalit (Bahrain-Merida) és Geraint Thomast (Team Sky), akik nem kifejezetten a fő esélyesek közé tartoznak, ám mindig érdemes odafigyelni rájuk a versenyeken, melyeken részt vesznek. Sötét lóként Tadej Pogacart (UAE Team Emirates) jelölném, aki a februári Volta ao Algarve-on meglepetést tudott okozni, s akár sikerülhet valami hasonló neki most is.

Fontosabb hiányzók: Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Alejandro Valverde (Movistar), Michał Kwiatwkoski (Team Sky)

Teljes rajtlista

A verseny 1:35-kor rajtol. Várható célba érés 15:15 és 15:45 között.

Élő szöveges közvetítés a TOURázzunk együtt oldalán 14 órától. További részletekért nézz vissza akkor vagy kövesd a Facebook-oldalt, vagy pillants rá a twitterre!

Kapcsolódó bejegyzések
A korábbi háromszoros cyclocross világbajnok 2018-ban a Strade Bianchén elért nagyszerű eredményével (3. hely) robban
A legfiatalabb versenyző, aki valaha ebben a megtiszteltetésben részesült.  Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), a belga
3. szakasz 2019. július 8. hétfő Binche – Épernay  (215 km) Térkép: Profil: Cote de
2019. június 12. szerda Roanne - Roanne (26,1 km) 1 Wout Van Aert (Bel) Team
2019. április 14. BORA - HANSGROHE (BOH) 1 SAGAN Peter (Svk) 2 BODNAR Maciej (Pol)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.