vasárnap, október 24, 2021
Tour de France Tour de France 2021 Tour de France 2021 18. szakasz Tour de France 2021 Előzetes

Előzetes: Tour de France 2021 18. szakasz

Tragédiák, nagy ívű drámai történetek egyik gyakori eleme (és ebben például, ha a legismertebbeket nézzük,  a Trónok harca/ Tűz és jég dala megaeposz élen jár), amikor a főhős saját hiúsága miatt bukik. Látva Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) versenyzői attitűdjét a 17. szakaszon, nem lehetett nem gondolni arra, hogy ennek még meglehet a böjtje. Pogacar nagyon meg akarta nyerni a szakaszt, a korábbiakhoz képest a csapata is jobban odatette magát ennek előkészítésében. Amikor már csak Jonas Vingegaarddal (Team Jumbo Visma) és Richard Carapazzal (INEOS Grenadiers) tekert egy trikóban, akkor is ő tette a legtöbbet azért, hogy ez az akció sikerrel végződjön. Amikor pedig Carapaz a szakasz legvégén támadott, Pogacar igyekezett azt visszaverni. És sikerrel járt, ő haladhatott át, először a tejfehér ködbe burkolt célvonalon, ezzel pedig pályafutása során először (és minden bizonnyal nem utoljára) a sárga trikót viselve nyert Tour de France szakaszt az egyik legnehezebb emelkedőn, melynek most formálódó legendájához minden bizonnyal ez a pillanat is hozzájárul majd.

Minden addig szép és jó, hogy nyilván attól nagy bajnok egy nagy bajnok, hogy ilyeneket csinál, hogy mutatja magát, hogy legendát teremt (gondoljunk csak vissza az idei Giro d’Italiára, ahol kétségtelenül az egyik legemlékezetesebb pillanat marad, ahogyan a rózsaszín trikós Egan Bernal /INEOS Grenadiers vezeti a támadást a “Strade Bianche szakaszon”, vagy később a szakaszgyőzelme Cortina d’Ampezzóban), csakhogy van ennek a tegnapi történetnek egy fontos mozzanata: Tadej Pogacar a verseny történetében régóta nem tapasztalt időkülönbséggel több mint 5 perccel vezette az 9sszetett a szakasz előtt. A józan ész és a korábbi évek hagyományai azt diktálnák, hogy most aztán tényleg semmi értelem bármiféle szükségesnél több, nagyobb rizikót vállalni.

Na de hát már csak ezért is más ez az új arany generáció, sokkal több rizikót vállalnak, mint ahogyan azt megszoktuk a top versenyzőktől az előző évtizedekben.

Az idei Tour de France utolsó hegyi szakasza tehát részben ezért is érdekes lesz. Mennyiben bosszulja meg magát ez a tegnapi hiúsági aktus? És ha bármi történik, miként fognak reagálni rá a többiek?

Természetesen Pogacar címvédésének már nem sok minden állhat útjában, szinte biztosra vehetjük, hogy vasárnap ő áll  majd a dobogó legfelső fokán Párizsban,  de a verseny összképéhez minfen bizonnyal ez a szakasz lesz az az utolsó mozaikelem, a végső ecsetvonás, amely jellegzetessé, egyedivé teszi majd az összképet.

Két fontos hegy maradt a 18. szakaszra: Tourmalet, amelyen szokás szerint menet közben megy át a mezőny, illetve a Luz Ardien, ami hegyi befutó lesz. Ugyanazon a környéken járunk, mint a 17. szakaszon (a tegnapi szakasz egyik ékköve a Peyresourde hagyományosan a Tourmalet-val szokott egy szakaszon lenni), ugyanakkor az utolsó hegyi befutó a mai nap célállomásán 10 évvel ezelőtt volt. Akkor is a Tourmalet követve mászta meg a mezőny és Saumel Sanchez (Euskatel) igyekezett leghgamarabb feljutni rajta.  Csak érdekességképp: ezen a 10 évvel ezelőtti alkalmon ott volt a mezőnyben Pierre Rolland, Rigoberto Uran, Philippe Gilbert, Geraint Thomas, Thomas de Gendt, Jakob Fuglsang és Richie Porte is.

A fenti felsorolást végignézve könnyen eszünkbe juthat a mai szakasz valódi tétje is: sokak számára ez az utolsó alkalom, hogy bizonyítsanak, valami kézzel fogható eredményt letegyenek az asztalra.

Így aztán jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy szökevénygyőzelmet látunk, mintsem az összetett esélyesek tegnapihoz hasonló küzdelmét.

Kapcsolódó bejegyzések
Gyakran esik szó mostanában arról, hogy a jelenlegi új arany generáció figyelmen kívül hagyja, hovatovább
Az utóbbi néhány évtizedben megszokhattuk, hogy a Tour de France időfutammal (speciális esetben prológgal, vagyis
Posztajánló http://www.tourazzunkegyutt.com/elozetes-tour-de-france-2021-18-szakasz/ Kapcsolódó: http://www.tourazzunkegyutt.com/tourmalet-legendaja-avagy-hogy-is-volt-az-a-medves-sztori/   1. szakasz 2021. júnis 26. Brest – Landerneau 187 km
    UAE-Team Emirates 1 POGAČAR Tadej 2 BJERG Mikkel 3 COSTA Rui 4 FORMOLO
Robert Jacquinot, aki az egyik legismertebb vintage kerékpáros fotó főszereplője, 1893-ban született. 1919 és 1925

Similar Posts