Noha idén még csak 13. alkalommal rendezik meg a Strade Bianchét, a híres fehér kavicsos verseny az egyik legkedveltebb egynapossá nőtte ki magát, olyannyira, hogy a nagy presztízsű Rouleur magazin legfrissebb számában azzal a gondolattal is eljátszanak, hogy a verseny akár a 6. monumentális egynaposnak is tekinthető.

Az eddigi 12 alkalomból hármat Fabian Cancellara nyert meg  (egyenletesen elosztva: 2008, 2012, 2016), legelső alkalommal (2007) Alexander Kolobnev, legutóbb (2018) Tiesj Benoot  haladhatott át elsőként a célvonalon.

A jelen összeállítás három nevezetes alkalmat idéz meg.

VILÁGBAJNOKOK CSATÁJA (2014)

Természetesen 2014 tavaszán még sem Michał Kwiatkowski, sem Peter Sagan sem Alejandro Valverde nem viselhette még a szivárványos mezt, de azóta sok víz lefolyt a toszkán dombokon is,  s úgy adódott, hogy a legutóbbi három világelső kerekes ért el dobogó helyezést azon az öt évvel ezelőtti versenyen. Jól emlékezhetünk arra, hogy Kwiatkowski a 2017-es Milano-Sanremo után azt nyilatkozta, hogy ha valaki, akkor hát ő tudja, hogyan kell Sagant legyőzni, hiszen gyakran küzdöttek meg egymással korosztályos versenyeken. Nos,  ezt nem csak a La Classicissimán bizonyította, hanem pár évvel korábban a Strade Bianchén is.

A két versenyző 21 kilométerrel a cél előtt lépett meg a többiektől, a szlovák bajnok Sagan támadott, s csak a lengyel bajnoki mezben tekerő Kwiatkowski tudott vele lépést tartani. Az utolsó emelkedőn – Sienában azonban már Kwiatkowski hagyta állva vetélytársát, s nyerte meg a versenyt. Alejandro Valverde pedig végül az őket üldöző csoportból csípte el a legjobb helyet.

CANCELLARA   FEHÉR KÖVEK KIRÁLYA (2016)

A 2016-os Strade Bianche utolsó fejezete 19 kilométerrel a cél előtt kezdődött, amikor Peter Sagan, Fabian Cancellara, Zdenek Stybar (a címvédő) utolérte az addigi szólóban szökő Gianluca Brambillát. Az olasz később is igen aktív volt a támadásokat illetően, próbált meglépni megint – nem eredménytelenül. Nagyjából 5 kilométertől kezdve ő tekert az élen és csupán  500 méter hiányzott neki a sikerhez. A városban aztán Sagan leszakadt Cancellaráéktól, akik utolérték Brambillát, sőt, le is előzték, s a svájci az utolsó 100 méteren belüli utolsó kanyarban biztosította rekordot jelentő harmadik győzelmét.

A neves esemény után a verseny szervezői elneveztek egy fehér kavicsos szektort Fabian Cancellaráról. Rekordja nincs veszélyben, egyedül Michał Kwiatkowski, aki eddig duplázni tudott, de ő nem lesz ott a 2019-es eseményen.

EGYSZERŰEN NAGYSZERŰ (2018)

Az eső, a sár és az ilyen időjárás idején készített fotók a versenyről igencsak képesek felnagyítani a versenyzők erőfeszítéseit, s még hősiesebbnek, még emberfelettibbnek láttatni. Hír – és reklámérték szempontjából tehát mindenképp jót tesz a versenynek a rossz idő  (a bringások persze másként vélekednek). A tavalyi esemény mutatta meg, milyen egy tökéletes Strade Bianche, nem csak az időjárás, de a versenyzők teljesítménye szempontjából is.

Tiesj Benoot egy nagyobb üldözőcsoporttól lépett el 30 kilométerrel a verseny vége előtt és érte utol, majd előzte meg a szökésben lévő duót, Romain Bardet-t és Wout van Aert. Mindkét versenyző némiképp meglepetésre volt az élen, bár talán van Aert nem annyira. Bardet nem az a versenyző, akinek személyét a tavaszi egynaposokhoz, főleg “a legdélebbi északi klasszikushoz” (ahogyan néha a szervezők promotálják a versenyt) kapcsoljuk, mégis pályafutása első Strade Bianchéja során az egyik meghatározó kerekes volt a mezőnyben. Wout van Aert pedig háromszoros cyclocross világbajnokként, de profi országútis viszonyok közt abszolút kezdőként érkezett a versenyre, mégis odafért a dobogóra a végén, megelőzve olyan specialistákat, mint Alejandro Valverde (4.) Zdenek Stybar (7.) vagy éppenséggel Peter Sagan (8.).

Kapcsolódó bejegyzések
Ez volt Fabian Cancellara harmadik győzelme az ekkor épp csak tizedik alkalommal megrendezett fehér kavicsos
6. szakasz Circuito San Juan Villicúm - Circuito San Juan Villicúm 2020. február 1. szombat
2019. április 14. Compiègne - Roubaix/Vélodrome (257,0 km) TELJES TÉRKÉP PROFIL MACSKAKÖVES SZEKTOROK 29 Troisvilles
Alejandro Valverde (Movistar) pályafutása első Ronde van Vlaanderenjén 8. helyen ért célba. A macskaköves emelkedőkön
2019. április 7. vasárnap DIRECT ENERGIE (TDE)  1 TERPSTRA Niki (Ned) 2 CALMEJANE Lilian (Fra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.