Greg Van Avermaet bejelentkezett a világbajnoki címért – GP Montréal 2019 összefoglaló

A pénteki québeci megmérettetéshez hasonlóan mozgalmas versenyt hozott a vasárnapi montréali verseny is a kanadai egynaposok hétvégéjét.  A 219,6 kilométeres (benne tizennyolcszor ugyanaz a 12,2 kilométeres kör) végén Greg van Avermaet (CCC) haladhatott át elsőként a célvonalon. 

Öt főből állt a nap szökevénycsoportja: Guy Sagiv (Israel Cycling Academy), Ryan Anderson (Rally UHC Cycling), Matteo Dal-Cin (Rally UHC Cycling), Charles-Étienne Chrétien (Canada National Team) és Nick Zukowsky (Canada National Team), közülük a helyi válogatott csapatának tagjai bírták legtovább, Chrétient nagyjából 46, míg Zukowskyt 31 kilométerrel a cél előtt érték utol. Visszatekintve a hétvége két versenyére, a kanadaiak messze megérdemelték, hogy alkalmi válogatottjuk egy World Tour versenyen, az elit mezőnyben szabadkártyás helyet kapjon, versenyzőik nagyon igyekeztek mutatni magukat.

Még a szökevények üldözési fázisában Remco Evenepoelnek (Deceuninck-Quick Step) kétszer is volt egy-egy megmozdulása, először 58 kilométerrel a cél előtt  vágott bele egy pár kilométeren át tartó szólóba, majd nagyjából 25 kilométerrel később újra támadott, de ekkor már érthető módon óvatosabban bánt vele a mezőny, és azonnal akadtak olyanok, akik reagáltak a lépésére.

Az eredeti ötfős szökevénycsoport minden tagjának begyűjtése után Nathan Earle (Israel Cycling Academy) mutatta meg magát újra, hiszen pénteken is volt már egy próbálkozása.  Ő kezdte meg az élen az utolsó 12,2 kilométeres kört, ám hamarosan befogták.

10 kilométeren belül az Ag2R versenyzői, előbb Nans Peters, majd Benoit Cosnefroy vették ki a részüket leginkább az események alakításából. A fő esélyesek azonban igazán akkor mozdultak meg, mikor Tim Wellens (Lotto-Soudal) a fiatal francia üldözése mellett döntött. Ő Enric Mas (Deceuninc-Quick Step) társaságában üldözte Cosnefroyt, de mögöttük szorosan ott jöttek már Peter Saganék (BORA-hansgrohe) is.

Amikor Mast megfogták – miközben Cosnefroy továbbra is az élen tekert -, csapattársa, Julian Alaphilippe indult meg, s hamarosan fel is zárkózott honfitársához. Közel három kilométeren át tartott ez a fázis, az utolsó U kanyarban még ők ketten álltak az élen, s csak a végső pár száz méteren fogták be őket.

A cél előtt közvetlenül a szintén mindkét nap az aktívabban közé tartozó Diego Ulissi (UAE Team Emirates) volt a legjobb helyzetben, de aztán a jó időben és jó helyen kivágódott Greg van Avermaet, hogy megmutassa, milyen is a formája két héttel a világbajnokság előtt.

Ez volt Van Avermaet idei harmadik szakaszgyőzelme (még februárban, a Volta a Valencianán, valamint a májusi Tour of Yorkshire-en gyűjtött be egyet, utóbbi azért érdekes, mert a világbajnokság helyszínén), s a 2017-es Paris-Roubaix győzelme óta az első World Tour szintű elsősége.

Kapcsolódó bejegyzések
Saronno - Varese (197,82 km / 81,54 km + 5x 12,80 km + 2x 26,14
2019. október 6. vasárnap Monteveglio - Monteveglio (199,3 km / 66,3 km + 10x 13,3
Casalecchio di Reno - San Luca (207,4 km / 170,2 km + 4x 9,3 km)
2019. október 5. szombat Casalecchio di Reno - San Luca (207,4 km / 170,2 km
2019. október 6. vasárnap Monteveglio - Monteveglio (199,3 km / 66,3 km + 10x 13,3

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.