Az olasz kiscsapatok nem ijedtek meg a Tour de France győztestől -Giro della Toscana 2019 összefoglaló

Egan Bernal (Ineos) először fejezett be versenyt a Tour de France óta, s rögtön a második helyen. A hajrában aktív kolumbiai sztárbringást Giovanni Visconti (Neri Sottoli – Selle Italia) hajrázta le.

Közismert, hogy a szezon során számtalan – a World Tour szintnél alacsonyabb besorolású – egynapos versenyt rendeznek Olaszországban. Talán azt is sokan tudják, hogy ezen versenyek nagyrészt egy kupasorozat részei, melynek győztes csapata szabadkáryás helyet kap a Giro d’Italián. Így nem csoda, ha nagy jelentőséggel bírnak ezek az események a prokontinentális együttesek számára, mindamellett rendszeresen részt vesznek elit csapatok is a megmérettetéseken.  A Giro della Toscanát tavaly Gianni Moscon (Sky/Ineos) nyerte.

Azonban hogy aktuális Tour de France győztes (sőt egyáltalán Grand Tour győztes) tiszteletét tegye, az igencsak ritkán fordul elő ezen a versenyen, még Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), aki szívesen vesz részt az őszi egynaposokon, sem feltétlenül ezt az eseményt preferálja.

Így aztán, hogy Egan Bernal rajthoz állt csütörtökön, hirtelen reflektorfénybe helyezte a versenyt. A kolumbiai versenyző a Tour de France után ugyan rajthoz áll a Clasica San Sebastianon is, ám azt félúton feladta, így a Giro della Toscana lett az első befejezett versenye a júliusi diadal óta.

Mint ahogy a profilból is látható, a versenyzők ugyanazt a hegyet mászták meg háromszor a 204, 4 kilométeres távon. Nagyjából az utolsó hegymenetig (30 km a cél előtt)  a legtöbb kerékpárversenyhez hasonlóan alakultak az események: volt egy öt fős szökevénycsoport és voltak üldözőik. Legtovább Simon Pellaud (IAM Excelsior) bírta. A nap nagy részében az Ineos tekert az élen (mégiscsak a címvédő csapata, még ha Moscon nem is volt itt), ők itt az emelkedőn előre küldték Diego Rosát, aki elvégezte a piszkosmunkát: befogta az utolsó rakoncátlankodó szökevényt. Aztán ő is visszacsúszott a maradék főmezőnybe.

Ekkor támadott Bernal és csak egy legény, Nikolai Cherkasov, a Gasprom versenyzője (akit jövőre már Astana színekben láthatunk) tudott vele együtt tekerni, de mögöttük nem nyugodott le mezőny, többek között Giovanni Visconti és Pierpaolo Ficara (olasz nemzeti csapat) vette az élen haladó duót üldözőbe, s lejtmenetben utol is érték őket. A mögöttük alakuló 9 fős nagyobb üldözőcsoportban közben ott volt kerékkötőként Diego Rosa és Eddie Dunbar is, ennek az olaszok szemmel láthatóan nem örültek, de a két Ineosos elvégezte, amit el kellett végezniük (vagyis nem tettek semmit az üldözésért), s négy fős szökevénycsoport egy perc feletti időelőnnyel érkezett az utolsó kilométerekhez.

Egy kilométeren belül már csak hárman maradtak, Ficara nem bírta a tempót.  Bernal volt végül az, aki megindította a sprinthajráját, ám Viscontinak sikerült lehajráznia.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések
A visszatekintő cikksorozat a 2019-es szezon legjobb World Tour szintnél alacsonyabb besorolású egynapos versenyeit veszi
2019. október 10. csütörtök Agliè - Santuario di Oropa (183,0 km) 1 Egan Arley Bernal
2019. október 5. szombat Belgium TREK - SEGAFREDO (TFS) WorldTeam 1 PEDERSEN Mads (Den) 2
2019. október 5. szombat TREK - SEGAFREDO (TFS) WorldTeam 1 MOLLEMA Bauke (Ned) 2 BRAMBILLA
A pénteki québeci megmérettetéshez hasonlóan mozgalmas versenyt hozott a vasárnapi montréali verseny is a kanadai

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.