A tavaszi egynapos szezon első felvonása az Omloop Het Nieuwsbladtól a Paris-Roubaix-ig tartó időszak. Nagyrészt macskaköves versenyek vannak programon, de ezalatt az időszak alatt zajlik két fontos olasz egynapos is, a Strade Bianche és a Milano-Sanremo is. Az alábbi összeállításban tehát nem kizárólag csak az északi klasszikusok specialistáit említettem meg.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

Az ex-világbajnok idén két versenyen (Santos Tour Down Under és Vuelta a San Juan) is részt vett már, Ausztráliában szakaszt is nyert, azóta Spanyolországban magaslati edzőtáborozik (ahogyan tette ezt az elmúlt években is), így aztán kihagyja a nyitó hétvégét Belgiumban, sőt a Strade Biachét is, az első egynapos versenye majd a Milano-Sanremo lesz (előtte még ott lesz a Tirreno-Adriaticón), ahol természetesen, ahogy az elmúlt 5-6 évben, úgy most is az egyik legnagyobb esélyesként lesz majd számon tartva. Legközelebb a győzelemhez 2017-ben, azon a nevezetes hármas befutón volt, melyet végül Michal Kwiatkowski (Team Sky) nyert meg, a harmadik pedig Julian Alaphilippe (Quick Step) lett.

Sanremo után aztán sorra rajthoz áll a szokásos versenyeken egészen a Paris-Roubaix-ig, amelynek ő ugyebár a címvédője.

Sagant azért is érdemes figyelni, mivel az elmúlt években sokat panaszkodott arra, hogy senki sem akar a mezőnyből összedolgozni vele, akkor is inkább ellene küzdenek, ha több haszna lenne együttműködni vele. Nos, most, hogy lekerült róla a szivárványos mez, meglátjuk, mennyiben változik majd ez a helyzet.

Greg Van Avermaet (CCC)

Annak, hogy mindenki Saganra koncentrál, leginkább az olimpiai bajnok szokott örülni, hiszen akkor kevesebbet foglalkoznak vele. Van Avermaet jól ment 2017-ben, de önmagához képest kissé elmaradt tavaly. Idén már nyert egy szakaszt a Volta  a la Comunitat Valencianán, de Omanban sem mert rosszul, két dobogó helyet is begyűjtött azokon a szakaszokon, amelyek épp az egynaposokra történő felkészülést szolgálták.

Van Avermaettel már az Omloop Het Nieuwsbaldon is találkozhatunk, és ott lesz a Strade Bianchén is, hogy aztán egészen az Amstel Gold Race-ig jelen legyen mindegyik fontos versenyen. Az olimpiai bajnoknak egyébként ebben az évben a harrogate-i világbajnokság a fő versenye, erre készülve áll rajthoz az év további részében.

Alejandro Valverde (Movistar)

Az uralkodó világbajnok az év elején azt nyilatkozta, hogy szeretne minél több versenyen részt venni a szivárványos mezben, és lehetőleg minél több helyen minél jobb eredményt elérni. Ennek érdekében például pályafutása során először rajthoz áll majd a Ronde van Vlaanderenen is (éppen három hét híján 39 évesen), de körbenéz a Strade Bianchén és a  Milano-Sanremón is, a Paris-Roubaix-n viszont nem. Aztán persze a tavaszi egynapos szezon második felében várnak rá az ardenneki klasszikusok, az ő igazi királysága, de az már egy másik történet, majd mikor odaérünk, visszatérünk rá.

Valverde aktívan versenyez január legvége óta, több dobogós helye is volt (szakaszt és összetettet illetően is), első szakaszgyőzelmét a szivárványos mezben azonban csupán a héten aratta az UAE Touron, egy tökéletesen neki fekvő szakaszon.

Michael Valgren (Dimension Data)

A tavalyi egynapos szezon egyik nagy felfedezettje, az Omloop Het Nieuwsbladot és az Amstel Gold Race-t megnyerte, de a Rondén is begyűjtött egy negyedik helyet. A Strade Bianche kivételével ott lesz minden fontos versenyen a macskaköves és az ardenneki klasszikusokon is. Ebben a szezonban végképp megszilárdíthatja a helyét a mezőny jelenlegi legjobb egynapos specialistái között. S közben megláthatjuk az is, jó döntés volt-e a csapatot cserélnie (Astana -> Dimension Data).

Valgren részt vett már az évben versenyeken, de rendszerint középmezőnyben tekert, értelemszerűen számára most következik az év legfontosabb időszaka.

Tiesj Benoot ( Lotto-Soudal)

2015 volt az áttörés éve a Strade Bianche jelenlegi címvédője szánára,  mindig ott izgett-mozgott, ahol a fő történések zajlottak, s azóta is évről-évre egyre meghatározóbb a jelenléte, noha a nagy győzelmek (a már említett Strade Bianchén túl) még váratnak magukra.

A még mindig csak  24 éves versenyző a Vuelta San Juanon vett eddig csak részt, nem különösebben említésre méltó eredménnyel, máskülönben edzőtáborozott inkább. Tervei szerint az Omloop Het Nieuwsbladtól egészen az Amstel Gold Race-ig ott lesz minden fontos versenyen.

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 

Amit Benoot számára 2015 jelentett, az lehetett a másik dán felfedezettnek 2018. Valgrennel ellentétben ő ugyan nem nyert még versenyt a tavaszi egynapos szezonban, de ha végignézzük a tavalyi eredményeit, olyasmiket találhatunk, mint például a Dwars door Vlaanderen 5. és a Ronde van Vlaanderen 2. hely.

Pedersen két versenyen is részt vett már a szezonban, de sem az Etoile des Bessegesen sem a Volta ao Algarvén nem volt említésre méltó eredménye.  Az Omloop Het Nieuwsbladtól egészen a Paris-Roubaix-ig ott lesz majd a mezőnyben a fontosabb versenyeken (kivéve Strade Bianche).

Niki Terpstra (Direct Energie)

Terpstra a tavaszi egynapos klasszikus versenyek egyik állandó szereplője, Paris-Robaix (2014) és Ronde van Vlaanderen (2018) győztes, aki hosszú évek után csapatot váltott, ráadásul igencsak merészen, hiszen a prokontinentális Direct Energie-be igazolt. Ez azt is jelenti, hogy a versenyszezonja ki van szolgáltatva a szervezők kénye-kedvének, hol kap majd a csapat szabadkártyát. Másrészről a World Tour szintre régóta visszavágyó Direkt Energie épp Terpstra révén számíthat – legalább is a tavaszi egynaposok tekintetében mindenképp  – egy sor meghívásra.

Ahol tavaly nyert (Le Samyn, E3, Ronde) ott idén is ott lesz,  meg persze a Strade Bianche kivételével az Omloop Het Nieuwsbaldtól a Paris-Roubaix-ig minden fontosabb versenyen. Érdekes és érdemes lesz figyelni őt, hogy  a Quick Step nyújtotta közeget maga mögött hagyva, miként boldogul  majd gyakorlatilag egymaga régi jó riválisai és egykori csapattársaival szemben.

Terpstrát a Volta  Valencianán és a Tour of Omanon láthattuk már, említésre méltó eredmény nélkül.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) 

A Vuelta a San Juanon és a Colombia 2.1-en is nagyon jól ment, összesen három szakaszgyőzelemmel járult eddig hozzá, hogy a Farkasfalka most is ott legyen a legeredményesebb csapatok között. A kolumbiai körverseny után nem jött haza Európába, továbbra is Dél-Amerikában edzett, saját elmondása szerint mindezt azért, hogy márciusban a lehető legjobb formába kerülhessen.

Alaphilippe az ardenneki klasszikusokon mutatott teljesítményével, azzal, hogy évek óta stabilan ő az egyetlen, aki Alejandro Valverde komoly kihívója lehet, került be a köztudatba, és idén is ott lesz az egynapos szezon második felében is. Ugyanakkor szintén részt vesz majd a Strade Bianchén és a Milano-Sanremón is.  Alaphilippe esetében az elkövetkező versenyeken rajthoz álló kerekesek közül kétségtelenül az egyik legjobb formában és mentálisan is topon lévő versenyzőről beszélhetünk.

Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)

Valószínűleg sokan nem sorolnák reflexszerűen a tavaszi egynapos idény fontos szereplői közé – én se tenném- viszont látva, milyen magabiztosan és nem utolsó sorban eredményesen kezdte az évet (a Volta a la Comunitat Valencianán egy, a Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Solon két szakaszt is nyert), joggal bízhatunk benne, hogy többször is  – elsősorban inkább mezőnyhajrák esetében – fontos szerepben láthatjuk majd.

Wout van Aert (Jumbo-Visma)

Tavaly szenzációnak számított a dobogós helye a Strade Bianchén, akkor még csak belekóstolt a háromszoros cyclocross világbajnok az országúti versenyzésbe. A fehér kövek versenyén kívül gyakorlatilag végigtekerte a kockaköves egynapos szezont a Verandas  Willems-Crelan színeiben, ebből a Ronde van Vlaanderenen szerzett 9. helye és a Paris-Roubaix-n elért 13. helye az igazán impozáns.

Van Aert hivatalosan március 1-én csatlakozik majd a Jumbo-Visma csapatához, így idén nem volt még (országúti) versenye.

Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step)

Belga országúti bajnok és kiválóan megállja a helyét a macskaköveken? Ráadásul a legerősebb csapat versenyzője? Itt a helye az összeállításban. Lampaert tavaly megnyerte a Dwars door Vlaanderent, s ő az, aki leginkább nyerhet Terpstra távozásával a csapatból, és valószínűleg több lehetősége lesz a bizonyításra.

A Tour de la Provence-on és a Volta ao Algarve-on vett részt eddig a szezonban, nem különösebben említésre eredménnyekkel.

Oliver Naesen (Ag2R)

Szintén volt belga bajnok, szintén jó bírja a kockaköveket, ráadásul neki már a korábbi években is volt lehetősége bizonyítani, csak a kézzel fogható siker, egy (vagy több) nevezetes győzelem maradt eddig el. Az Ag2R-en belül egyértelműen ő az egynapos specialista.

Naesen a Volta Valencianán és a Tour of Omanon készült az egynaposokra.

Kapcsolódó bejegyzések
2019. június 22. szombat Ulrichen - Ulrichen (19,2 km / EZF) 1 Yves Lampaert (Bel)
The E3 Binck Bank Classic (formerly known as E3 Harelbeke) isn't just a preparation race
A Paris-Roubaix több mint 120 éves története bővelkedik ellentmondásos versenyekben és téves vagy egyenesen botrányos
2019. márcus 23. szombat Milano - Sanremo (291,0 km) 1 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck -
Poggio vagy nem Poggio, ez itt a kérdés (Milano-Sanremo 2019 előzetes) Szökevénygyőzelem vagy mezőnyhajrá? Évről-évre

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.