vasárnap, október 24, 2021
Fókuszban a 30-as évek Híres régi kerékpáros fotók Tour de France Tour de France 1930-as évek Tour de France Vintage

Col du Tourmalet (Tour de France 1937)

Col du Tourmalet az 1937-es Tour de France-on

Az 1937-es Tour de France közismerten minden idők egyik legbotrányosabb francia körversenye volt. Az előző évi győztes Sylvére Maas az összetett első helyről távozott az egész belga csapattal együtt a 16. szakasz után, amikor úgy érzékelte, hogy a zsűri túlságosan is részre hajló a franciákkal, különösképpen a későbbi győztes Roger Lapébie-vel szemben.

A mezőny az 1937-es kiírás során – ahogyan azt 1910 óta majd’ minden évben tette – ellátogatott a Tourmalet-ra is, szokás szerint  a nagy négyes másik három tagját, a  Peyresourde, Aspin és Aubisque emelkedőket is érintve.

Ez volt az a szakasz, amely során Roger Lapébie folyadék nélkül volt kénytelen nekivágni a szakasznak, mert a rajt előtt ismeretlenek tönkretették a kerékpárja kulacstartóját és nem volt már idő helyrehozni a károkat.

Míg Maas az élen tekerő Julián Berrenderót (a későbbi szakaszgyőztest) üldözte, Lapébie-nek a Tourmalet tetején már 7 perc hátránya volt a belga bringáshoz képest. Lejtmenetben mindez csupán 3 percre csökkent, amit hamarosan teljesen ledolgozott, köszönhetően a francia rajongók lelkes (de cseppet sem szabályos) közreműködésének. Bár a zsűri többször is figyelmeztette Lapébie-t, hogy meg fogják büntetni, ő azzal védekezett, hogy képtelenség megtiltani a nézőknek,  hogy tolják őt a hegyen. Azt persze, hogy autókkal is vontatta magát, már nem lehetett ilyen könnyen kimagyarázni, de a csupán másfél perces büntetés ehhez képest igencsak enyhe volt.

Luchon és Pau közötti. 15. szakaszt  végül Julián Berrendero nyerte.

A fotó a verseny közben, a Tourmalet-n készült.

Kapcsolódó bejegyzések
Julián Berrendero Martín 1912 április 8-án született a spanyolországi San Agustín del Guadalix-ban. Berrendero 1935-től
Tragédiák, nagy ívű drámai történetek egyik gyakori eleme (és ebben például, ha a legismertebbeket nézzük, 
Robert Jacquinot, aki az egyik legismertebb vintage kerékpáros fotó főszereplője, 1893-ban született. 1919 és 1925
Az 1928-as Tour de France 19. szakasza emlékezetes nap volt. A versenyben az összetett élen
Henri Pelissier, Bartolomeo Aymo és Ottavio Bottecchia próbálnak átjutni az Aubisque-en az 1925-ös Tour de

Similar Posts