TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Az 1937-es Tour de France közismerten minden idők egyik legbotrányosabb francia körversenye volt. Az előző évi győztes Sylvére Maes az összetett első helyről távozott az egész belga csapattal együtt a 16. szakasz után, amikor úgy érzékelte, hogy a zsűri túlságosan is részre hajló a franciákkal, különösképpen a későbbi győztes Roger Lapébie-vel szemben.

A mezőny az 1937-es kiírás során – ahogyan azt 1910 óta majdnem minden évben tette – ellátogatott a Tourmalet-ra is, szokás szerint  a nagy négyes másik három tagját, a  Peyresourde, Aspin és Aubisque emelkedőket is érintve.

Ez volt az a szakasz, amely során Roger Lapébie folyadék nélkül volt kénytelen nekivágni a szakasznak, mert a rajt előtt ismeretlenek tönkretették a kerékpárja kulacstartóját és nem volt már idő helyrehozni a károkat.

Míg Maes az élen tekerő Julián Berrenderót (a későbbi szakaszgyőztest) üldözte, Lapébie-nek a Tourmalet tetején már 7 perc hátránya volt a belga bringáshoz képest. Lejtmenetben mindez csupán 3 percre csökkent, amit hamarosan teljesen ledolgozott, köszönhetően a francia rajongók lelkes (de cseppet sem szabályos) közreműködésének. Bár a zsűri többször is figyelmeztette Lapébie-t, hogy meg fogják büntetni, ő azzal védekezett, hogy képtelenség megtiltani a nézőknek,  hogy tolják őt a hegyen. Azt persze, hogy autókkal is vontatta magát, már nem lehetett ilyen könnyen kimagyarázni, de a csupán másfél perces büntetés ehhez képest igencsak enyhe volt.

Luchon és Pau közötti. 15. szakaszt  végül Julián Berrendero nyerte.

A fotó a verseny közben, a Tourmalet-n készült.