TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Noha a 2024-es Tour de France lesz az első alkalom, amikor a verseny Olaszországból indul, természetesen a mezőny már korábbi években is többször ruccant át a szomszédba, leggyakrabban valamely Alpokban zajló szakasz alatt. Nem véletlen tehát, hogy Torino az egyik legtöbbször látogatott olasz helyszín, akár rajt- vagy célállomása egy szakasznak (de még inkább mindkettő).

1956-ban a verseny véghajrájában érkezett a mezőny Piemont régió fővárosába. A 234 km hosszú 17. szakasz Gapból rajtolt, s az Izoard, a Mont Genévre, valamint Sestriére megmászása után érkezett Torinóba. Egy holland versenyző, Wout Wagtmans vezette az összetett a 15. szakasz óta, helyezését képes volt ezen a napon is megtartani.

Az 1956-os Tour de France-ról a hagyomány úgy tartja, hogy

 olyannyira könnyű volt a program, hogy az aktuális sztárok közül többen nem érezték kihívásnak,

így inkább kihagyták a versenyt. (A magától értetődő 1903-as év, valamint 1927 mellett 1956 a harmadik olyan alkalom, amikor nem indult egyetlen korábbi győztes sem a versenyen.) Ennek következtében aztán a sikeres szökések máskülönben kevésbé ismert és meghatározó versenyzői kerültek reflektorfénybe. Nem csak Wagtmans szerezte így meg a sárga trikót néhány napra, de korábban, a verseny elő felében Roger Walkowiak is, aki bár idővel hátrébb sorolódott az összetettben, még épp eléggé jó helyzetben volt, hogy kiegyensúlyozott teljesítménnyel visszakerüljön az élre.

Hegyi szakasz az 1956-os Tour de France-on
Federico Bahamontes vezeti az esélyesek egy csoportját az 1956-os Tour de Franxe 17. szakaszán

Erre pedig már másnap, a Torinóból Grebnoble-ba vezető 250 km hosszú szakaszon került sor. Mont Cenis, Croix de Fer és Luitel emelkedők alkották a program gerincét, s ez volt az utolsó alkalom, hogy az összetettbeli reményekkel is játszadozó hegyi menők feljebb kúszhattak az eredménylistán.

A szakaszt végül Charly Gaul nyerte Stan Ocker előtt. Nagy riválisuknak, Federico Bahamontesnek viszont rossz napja volt a nyeregben. Az utolsó emelkedőn annyira mérges lett, hogy eldobta a bringáját, majdnem fel is adta a versenyt. (Végül mégsem tette, és Párizsban egy összetett negyedik hellyel zárta az 1956-os Tour de France-t.)

Charly Gaul útban a szakaszgyőzelem felé az 1956-os Tour de France 18. szakaszán.
Charly Gaul útban a szakaszgyőzelem felé a 18. szakasz utolsó emelkedőjén

Csakhogy ami Bahamontes számára csalódáskeltő teljesítmény volt az Walkowiak számára karrierje legnagyobb tekerését jelentette. A francia versenyző ugyanis képes volt együtt tartani Bahamontesszel, míg Wagtmans valahol korábban leszakadt.

Walkowiak lett tehát az új sárga trikós ismét. S most már egészen Párizsig eltartott a lendülete.

Roger Walkowiak összetett győzelmét – meglehetősen igazságtalanul – szokás „a legkevésbé megérdemelt Tour de France győzelem”-ként emlegetni. Nem volt különösebben ismert kerékpáros, s a francia közönség már ekkor Jacques Anquetilben látta az új „rajonganivaló” szupersztárt, tőle várták a mihamarabbi győzelmet (ez meg is történt egy évvel később).

Ráadásul Walkowiak egyetlen egy szakaszt sem nyert a verseny során, amely még inkább a lebecsmérlése felé billentette a mérleget. Pedig Jacques Goddet, a Tour de France akkori versenyigazgatója kifejezetten pozitív példaként tekintett rá, hogy így kell egy többszakaszos (főleg háromhetes) megmérettetésen versenyezni:

nem feltétlenül kell a legjobbnak lennie, csak mindig a legjobbak között lennie.

TOUR DE FRANCE KÜLFÖLDÖN

Federico Bahamontes vezeti az esélyesek egy csoportját az 1956-os Tour de France egyik hegyi szakaszán azAlpokban.

A Tour de France Torinóba látogat #1 (Tour de France 1956)

Noha a 2024-es Tour de France lesz az első alkalom, amikor a verseny Olaszországból indul, természetesen a mezőny már korábbi években is […]

Régi kerékpáros fotó a Tour de France korai éveiből, ahogyan a versenyzők épp Metz városába érkeznek

Tour de France külföldön – 1914 előtt

Az országúti kerékpársport története gyakran fonódott össze szorosan az európai nagy történelmi eseményekkel, különösképpen a 20. század első felében. Gondoljunk csak bele […]

Andy Hampsten örül szakaszgyőzelmének 1992-ben az Alpe d'Huez tetején

Amikor a Tour de France Olaszországba látogatott

2024-ben, története során először  Olaszországból rajtol majd a Tour de France . A Grand Depart 2024. június 29-én lesz Firenzében, s ahogy […]

TOUR DE FRANCE 2024 TORINÓBAN

Tour de France 2024 2. szakasz (Cesenatico – Bologna 200 km)

A Tour de France olaszországi Nagy Rajtja (Grand Depart) jó alkalom arra is, hogy a verseny nagy olasz bajnokairól és legendáiról is […]