TOURázzunk együtt

Országúti kerékpársport bölcsész szemmel

Friss információ a Giro d’Italia 16. szakaszával kapcsolatban: a szervezők

lavinaveszély miatt a Stelvio hágó kihagyása

mellett döntöttek.

Az új emelkedő az Umbrail hágó lesz, amely 2489 méter magasságával még így is a verseny legmagasabb pontjaként tartható számon, azaz, a hegy lesz az idei év Cima Coppija.

Az új profil:


 

A Cima Coppi elnevezés minden évben az aktuális Giro d’Italia legmagasabb emelkedőjét illeti. Idén ez a 16. szakasz progjamjában szereplő Paso dello Stelvio lesz.

A Cima Coppival, mint ahogyan a nevéből is sejthető, a nagy bajnok Fausto Coppinak állít emléket a Giro. A kifejezést először 1965-ben használták, és ítéltek oda különdíjat annak a versenyzőnek, aki elsőként haladt át az emelkedőn. A kiszemelt hegy akkor is a Stelvio volt.

Nem meglepő módon, amikor ez az emelkedő szerepel a Giro d’Italia programjában, gyakran az azévi program legmagasabb pontja is egyben. Talán csak a szintén a környéken (Dolomitok) található, és gyakorta a Stelvióval egy napon megmászandó Passo Pordoi előzi meg e tekintetben az örökranglistán.

Fausto Coppi a Passo dello Stelvio emelkedőjén az 1953-as Giro d'Italián
Fausto Coppi, Stelvio, 1953

Érdekesség, hogy Fausto Coppi 1953-ban, mikor utolsó Giro d’Italiáját nyerte az összesen öt győzelméből (korábbi alkalmak: 1940, 1947, 1949, 1952, ebből azutóbbi kettő Coppi Giro-Tour duplázós évei), a Stelvión keresztül tekerte utolsó nagy emlékezetes szóló szakaszgyőzelmét. Ez volt egyben a Stelvio legelső szereplése a Girod’Italián.

(Kiemelt kép forrása: giroditalia.it – Fabio Ferrari/LaPresse)