csütörtök, január 27, 2022
Peloton-mesék Régi bringás sztorik Régi kerékpáros történetek Történetek a kerékpársport hőskorából Tour de France Tour de France retró Tour de France Vintage

A népszerűség tette (majdnem) tönkre: Tour de France 1904

Az 1903-ban először megrendezett Tour de France rögtön nagy siker lett. Olyannyira, hogy a népszerűsége okozta majdnem a vesztét is egyben. Kevésen múlt, hogy Henri Desgrange felhagyjon a szervezéssel már a második alkalom után.

Az első Tour de France nem csupán üzleti értelemben (a L’Auto eladási pédányszámai megugrottak), hanem presztízs szempontból is sikeresnek volt mondható.  Mindenki Tourt akart nyerni,  és minden rajongó Tour-győzelemhez kívánta segíteni rajongottját. Ennek aztán meg is lettek a nem túl kellemes következményei.

Voltak olyan túl lelkes nézők, akik szögeket szórtak az útra, mások a közvetlen fizikai erőszaktól sem  riadtak vissza és jól megverték kedvencük riválisát, De magukat a versenyzőket sem kellett félteni. Már a verseny során többek kizártak tiltott segítség és/vagy táplálék igénybe vétele miatt, (a Tour de France szabályzata a kezdeti években igencsak szigorú volt), vagy azért, mert autóval húzatták magukat. Voltak, akik attól sem riadtak vissza, hogy nemes egyszerűséggel vonatra ültek és úgy tették meg az útvonal egy részét.

A versenyen Maurice Garin, az első Tour győztese volt a legjobb bringás, ám a versenyt követő különféle vizsgálatok következtében őt és még további versenyzőket az élmezőnyből diszkvalifikáltak. Így lett Henri Cornet, minden idők legfiatalabb Tour de France győztese (ezt a rekordot sem Egan Bernal, sem Tadej Pogacar nem döntötte meg) a hivatalos első.

Összességében a verseny alatti és utáni vizsgálatok eredményeképpen 29 kerékpárost zártak ki a versenyből, de a részletes vizsgálatok dokumentációja sajnos javarészt elveszett, amikor az archívumot 1940-ben Párizsból vidékre szállították.

Henri Desgrange, látva mi lett az ő ötletéből, először mérgében fel akart hagyni a verseny további megrendezésével, ám később- szerencsére- meggondolta magát.

(Leadkép: Maurice Garin 1903-ban)

Kapcsolódó bejegyzések
Az 1937-es Tour de France-t Roger Lapébie nyerte, az ő nevét őrzik a  kerékpáros történelemkönyvek
Miközben napjainkban természetes, hogy egy háromhetes kerékpárverseny a nagy hegyekben dől el, addig a Tour
1914. május 21-én 81 versenyző rajtolt el a La Gazzetta dello Sport milánói székháza elől.
Minden generációnak megvan a maga "örök második" bringása. Az első világháború utáni években Olaszországban ezt
A Paris-Roubaix több mint 120 éves története bővelkedik ellentmondásos versenyekben és téves vagy egyenesen botrányos

Similar Posts